Климатске промене: Зашто треба јести мање јагњетине и јунетине

овце
Натпис на слици Савет препоручује да се награде пољопривредна газдинства која, уместо стоке, узгајају шуме

У склопу борбе против климатских промена, број оваца и говеда у Великој Британији требало би да се смањи за петину, закључак је новог извештаја владиног Савета за климатске промене.

Савет препоручује да се ове животиње мање узгајају, зато што производе највише метана - гаса који у атмосфери ствара ефекат стаклене баште.

У извештају се предвиђа повећање броја свиња и пилића, јер они производе мање штетних гасова.

Синдикат сточара НФУ (NFU) се, међутим, не слаже са препоруком за смањење сточне производње, док, са друге стране, еколози верују да препоруке нису довољно радикалне.

Из Одбора објашњавају да би смањењем узгоја говеда и оваца за 20 до 50 одсто могло да се ослободи три до седам милиона хектара земље која се тренутно користи за испашу.

Ослобођена површина би могла да се искористи за шуме и биогорива, који би допринели мањој емисији штетних гасова.

Нова препорука за смањење конзумације црвеног меса није ни близу саветима британске здравствене службе НХС (NHS), која сматра да потрошњу говедине треба ограничити за 89 одсто, а јагњетине за 63 одсто.

Како сазнаје ББЦ, Савет за климатске промене је намерно усвојио блаже препоруке, како би минимализовао сукоб са синдикатом сточара.

Претварање пољопривредних површина у шуме

Шеф Савета за климатске промене, Крис Старк, за ББЦ је рекао: „Климатске промене мењају изглед Вританије и ми морамо да променимо начин на који користимо земљу, да бисмо били бољи у борби са климатсим променама.

„Брегзит нуди прилику да се уведе фундаментално нова пољопривредна политика које ће наградити фармере који доприносе смањењу ефеката стаклене баште и емисије угљеника."

Савет, између осталог, препоручује да се повећају субвенције за пољопривредна газдинстава под шумом, са 14 одсто на 19 одсто.

Сточари су, међутим, разочарани предложеним мерама. Председник синдиката сточара НФУ, Минет Батерс, каже да Савет за климатске промене уопште није уважио добре стране узгоја стоке и допринос сточарства британској економији.

„Била би огромна грешка да узгој стоке потпуно подредимо климатским променама, без обзира на последице у нашој животној средини и прехрамбеним навикама људи", каже Батерс.

Са друге стране, један од вођа кампање за заштиту животне средине у Британији, Џорџ Монбиот, каже за ББЦ: „Извештај Одбора плаши и није адекватан. За узгој оваца користимо око четири милиона хектара квалитетне земље, а јагњетина и овчетина чине само 1,2 одсто наше исхране.

„Уколико пошумимо обрадиве површине, то може да има далеко већи утицај на смањење емисије угљеника, него мере предложене у овом извештају."

Како климатске промене већ мењају пејзаж

Одбор тврди да климатске промене већ мењају околину, а да су температуре у Великој Британији порасле за 0,8 степени Целзијуса током последњих 40 година.

Губитак плодног земљишта, биљних и животињских врста сада је очигледан, углавном због, како пише у извештајима, „интензивне производње хране".

Пројекције указују на загревање атмосфере, пораст нивоа мора и већи ризик од поплаве и суше.

„Упркос неким позитивним елементима, негативни утицај на нашу земљу, воду, вегетацију и животну средину вероватно ће бити далеко већи", наводи се у извештају.

Више о овој причи