Хладна и мрачна клима доприноси алкохолизму, показују студије

Мушкарац пије црно пиво Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лекари траже бољу контролу рекламирања алкохола

Људи који живе у хладнијим крајевима са мање сунчеве светлости, имају веће шансе да се одају опијању, показује нова студија.

Истраживања из САД-а су поставила везу између просечне температуре, сунчеве светлости и конзумирања алкохола.

Подаци из 193 земље показују да хладнија клима носи са собом ризик од већег опијања људи и учесталијих обољења јетре.

Лекари зато траже да се током зимских месеци ограничи рекламирање алкохола.

Рамон Баталер, помоћник директора Центра за истраживање јетре у Питсбургу, рекао је: „Ово је прва студија која систематски показује да широм света у хладнијим подручјима са мање природног светла, имате више опијања и појаву цирозе јетре узроковане алкохолизмом."

Алкохол и депресија

Алкохол опушта крвне судове и повећава температуру коже.

Опијање је повезано и са депресијом, која се чешће појављује у крајевима где нема довољно сунчеве светлости.

Студија, објављена на научном вебсајту Hepatology, користила је податке Светске здравствене организације (СЗО) и Светске метеоролошке организације.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Што је хладније, то смо склонији опијању

Доктор Питер Мекен, медицински саветник болнице Castle Craig - клинике за рехабилитацију од дрога и алкохола у Шкотској, учествовао је у истраживању и писању извештаја.

„Сада имамо нове доказе да време, а посебно температура и количина сунчеве светлости којој смо изложени, има снажан утицај на количину алкохола коју конзумирамо", каже Мекен.

„Kонзумирање алкохола услед лошијих временских услова је директно повезано са изгледима да развијемо најопаснији облик обољења јетре - цирозу, која може да доведе до отказивања органа и смрти."

Додао је: „Строжи закони о ценама алкохола сигурно су оправдани, када узмемо у обзир разорне комбиноване ефекте недостатка сунчеве светлости и јефтиног алкохола.

„У Шкотској је току анализа закона о оглашавању, која треба да промени услове рекламирања алкохола током зиме."

Докази о вези између климе и здравља долазе у тренутку док СЗО у понедељак на самиту у Единбургу представља нове податке о потрошњи алкохола у Европи.

Скоро половина популације одраслих мушкараца у опасности је од краткорочних и дугорочних здравствених и социјалних проблема због штетних облика конзумације алкохола, показује истраживање.

Почетком ове године, у Шкотској је ступио на снагу закон о минималним ценама алкохола, који би требало да помогне у борби против алкохолизма.