Норвешка: Мушкарац ухапшен због злостављања 300 дечака

Затвор Ила код Осла Image copyright Getty Images
Натпис на слици Оптужени је наводно у овом затвору код Осла

Двадесетогодишњи младић је оптужен у за сексуално злостављање које полиција описује као ,,најмасовније у норвешкој историји".

Младић, који је наводно фудбалски судија, више година је био под истрагом, а сада га терете за случај који укључује више од 300 дечака, махом тинејџера.

Жртве је углавном налазио преко интернета у Норвешкој, Шведској и Данској, с тим што је са неколицином био и у непосредном контакту.

Норвешки медији извештавају да се претварао да је девојка по имену Сандра или Хенријета, а када би код жртава побудио занимање, тражио је да му пошаљу наге фотографије или видео снимке.

Локалне новине пишу да их је мамио новцем, обнаженим сликама фиктивне Сандре или снафом (дуван у праху популаран у Сканинавији), а након што би добио слике, уцењивао их је ако би одбили да му пошаљу још слика.

Ево како изгледа сексуално злостављање

Норвешки јавни сервис НРК каже да је код младића пронађено више од 16.000 видео снимака.

За тачке оптужнице које се односе на силовање се верује да су засноване на наводним претњама да ће објавити компромитујће снимке на интернету, уз неколико случајева физичког злостављања жртава са којима се лично срео.

Државни тужилац Гуро Хансон Бул изјавио је да је то „досад највећи случај сексуалног злостављања у Норвешкој". Наводне жртве имају између 9 и 21 годину и нико осим једног није испричао родитељима шта се догађа, рекли су у полицији норвешким медијима.

Адвокат који заступа наводне жртве каже да буквално сви дечаци имају јак осећај кривице.

Тим од 15 истражитеља је радио на овом случају и просејавао фотографије, снимке и историју чета.

Оптужени је претходно хапшен пре две године, али је тада ослобођен.

Наводно је смештен у затвору Ила код Осла. Његова правна заступница Гунхилда Лерум је за норвешке медије рекла да њен клијент све време сарађује са полицијом и да иде на терапију, иако се још није изјаснио о појединачним тачкама оптужнице.

Рекла је да је водио двоструки живот и да је био завистан од илегалних активности на интернету.

Главни претрес ће почети следеће године.

Више о овој причи