Џорџ Буш старији преминуо у 94. години

Former President George H.W. Bush smiles as he listens to Republican presidential candidate Mitt Romney speak as he met with Bush to pick up his formal endorsement in Houston March 29, 2012 Image copyright Reuters
Натпис на слици Џорџ Буш снимњен 2012. године

Бивши амерички председник Џорџ Буш старији преминуо је у петак увече, саопштио је његов син Џорџ Буш млађи.

Буш старији је био 41. амерички председник, између 1989. и 1993. године. Његов мандат је обележио крај Хладног рата и први ирачки рат против Садама Хусеина.

Иако му је здравље било погоршано последњих година, с времена на време се појављивао у јавности.

Буш старији је преминуо касно увече по америчком времену, саопштио је представник за штампу породице Буш.

У априлу је примљен у болницу због инфекције крвотока, али је убрзо пуштен. Преминуо је седам месеци након супруге Барбаре.

„Џеб, Нил, Марвин, Доро и ја са жаљењем саопштавамо да је, после 94 упечатљиве године, наш драги тата преминуо", рекао је његов син Џорџ Буш млађи, 43. амерички председник.

„[Он] је био човек врхунског карактера и најбољи отац каквог би син или ћерка могли да пожеле."

Амерички председник Доналд Трамп је одао почаст Бушовој „правој аутентичности, разоружавајућој мудрости и непоколебљивој посвећености вери, породици и домовини."

Америчка застава је спуштена на пола копља на Белој кући.

Ко је био Џорџ Буш старији?

Председнички мандат Буша старијег обележила је спољна политика - колапс комунизма у Источној Европи и инваѕија на Кувајт ирачког вође Садама Хусеина 1990. године

Буш старији је одиграо кључну улогу у стварању међународне војне коалиције која је истерала снаге Садама Хусеина из Кувајта.

Изабран је за председника после два потпредседничка мандата уз Роналда Регана. Међутим, 1992. године је доживео пораз од Била Клинтона услед слабљења привреде.

Његово чувено обећање током кампање 1988. године - „Читајте ми са усана - Нема нових пореза" - вратило му се као бумеранг када је као председник морао да промени политику.

Буш је почео да се бави политиком 1964. године, након што је покренуо нафтну компанију у Тексасу и постао милионер пре него што је напунио 40. година.

Током Другог светског рата, служио је у авијацији све док јапански ловци нису оборили његов авион 1944. године током акције бомбардовања.

Након што је уз врхунске почасти отпуштен из војске 1945, Буш се оженио са тада 18-годишњом Барбаром Пирс. Њихов брак је трајао 73 године и имали су шесторо деце.

Бушови су имали 17 унука и осам праунука.

Када ће бити сахрана?

Још увек нису објављени детаљи сахране, али је представник породице Џим Мекграт рекао да ће бити саопштено „чим буду познати.!

Последња државна сахрана бившег председника, Џералда Форда, одржана је 3. јануара 2007. године. Ковчег је претходно, од 30. децембра 2006, био изложен уз највише државне почасти у Представничком дому америчког Конгреса.

На свим државним зградама, америчка застава је била на пола копља 30 дана.