„Наркос": Пет историјских чињеница које помажу да разумете нову сезону

  • ББЦ Мундо
  • редакција
Дијего Луна

Аутор фотографије, Netflix

Потпис испод фотографије,

Дијего Луна игра Мигела Ангела Феликс Гаљарда у Нетфликс серији

Хоакин „Ел Чапо" Гузман, тренутно на суђењу у Америци, наводно је један од највећих господара тржишта дрогом у Мексику.

Ипак, некада је био ситна риба у профитабилном и насилном бизнису који је променио земљу - то је прича нове сезоне Нетфликс серије „Наркос: Мексико".

Серија је драматизација почетака моћних мексичких картела и заснована је на истинитим догађајима, мада су неке чињенице измењене у наративне сврхе.

Без обзира на то, серија истиче неколико кључних момената који нам помажу да разумемо свет кријумчара дроге и осетљиву безбедносну ситуацију у којој се Мексико данас налази.

1. Како су настали картели?

Осамдесете су биле почетак онога што ће постати мрежа мексичких картела.

У серији се приказује порекло Гуадалахара картела, из другог највећег мексичког града.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

У време када је Гуадалахара картел настао Ел Чапо је је тек почињао и радио као обезбеђење.

У то време су трговину дрогом контролисале мале локалне банде, али све се променило када је Мигел Ангел Феликс Гаљардо организовао својеврсни криминални синдикат.

Гаљардова креација, Гуадалахара картел, такође је био полигон за будуће лидере трговине дрогом у Мексику, укључујући и Ел Чапа, који је у почетку радио у обезбеђењу.

Аутор фотографије, Netflix

Потпис испод фотографије,

Тенох Хуеарта (лево) игра контроверзног Рафаела Кара Квинтера

Осамдесетих година се истакла још једна организација - Гулф картел, и даље један од најмоћнијих у земљи.

Овај картел корене вуче још из тридесетих година прошлог века, када су криминалци зарађивали на кријумчарењу алкохола у САД током година прохибиције.

2. Шеф свих шефова

Мигел Гаљардо био је кључна фигура историје мексичке трговине дрогом.

Као што је у серији и приказано, човек познат као „шеф свих шефова" управљао је првом организацијом са великим капацитетом за узгој и кријумчарење марихуане у САД.

Аутор фотографије, DEA

Потпис испод фотографије,

Мигел Гаљардо је основао Гуадалахара картел

Ипак, Гаљардо није први мексички нарко-бос који је коокаин однео у Америку, као што серија приказује. Та пракса почела је већ шездесетих година, а пионир је био Педро Авилес, Гаљардов ментор и бивши шеф Синалоа картела.

Познат и као „планински лав", Авилес је страдао у пуцњави са полицијом 1978. године.

Али Гаљардо јесте проширио операције картела и на кокаин, и чак успоставио везу за озлоглашеним колумбијским господаром дроге Паблом Ескобаром.

Њихов савез је до краја осамдесетих био одговоран за 60 одсто кокаина који је из Мексика стизао у САД, према америчкој Агенцији за сузбијање дрога (ДЕА).

Аутор фотографије, Eric VANDEVILLE

Потпис испод фотографије,

Ескобар је радио са Гуадалахара картела

3. Скупа грешка Кара Квинтера

Серија приказује још једног нарко-боса, Рафаела Каро Квинтера, као једног од најнасилнијих чланова Гуадалахара картела.

Његов темперамент довео је до највеће грешке у историји ове организације: киднаповања агента ДЕА Енрикеа „Кикија" Камарена, који је мучен и убијен 1985. године док је радио на тајном задатку.

Аутор фотографије, FBI

Потпис испод фотографије,

Квинтера је у бекству од 2013. године, а његова глава уцењена је на 20 милиона долара

Овај злочин довео је до велике истраге америчких власти и разбијања Гуадалахара картела - као и до промене у односима моћи.

Ухапшен неколико недеља после убиства Камарене, Каро Квинтеро је пуштен 2013. године после контроверзне судске одлуке. Та одлука је убрзо преиначена, али нарко-бос од тада избегава затвор - он је међу 15 најтраженијих бегунаца Интерпола, а америчке власти понудиле су награду од 20 милиона долара за његово хапшење.

4. Ранчо Бафало

Агент на тајном задатку радио је на операцији која је нанела велики ударац картелу: заплену и уништавање више од 13 хиљада тона марихуане са плантажа у Ранчо Бафалу - фарми у мексичкој области Чиуауа.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Енрике „Кики" Камарена убјен је док је радио на тајном задатку 1985. године

„Каро Квинтеро је развио начин да индустријализује производњу марихуане и наводно осмислио Ранчо Бафало", објашњава мексички новинар и писац Анабел Хернандез.

Ранчо Бафало је, према мексичким истражитељима, радио уз прећутни пристанак полиције и у једном тренутку имао 10 хиљада запослених.

На основу дојаве Енрикеа Камарене, мексички војници и агенти ДЕА упали су на фарму и нанечи картелу губитке у вредности од осам милијарди долара.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Квинтеро је из затвора пуштен 2013. године после 28 година иза решетака

5. Пола милиона жртава?

У првој епизоди продуценти серије процењују да је у насиљу повезаном са дрогом убијено више од 500 хиљада људи у последњих тридесет година у Мексику.

Мексико је заиста погођен високим степеном насиља које се погоршало од када је федерална влада заузела чвршћи став према картелима 2007. године.

Званичне статистике покривају период од јануара 1997. године до октобра 2018.

Према тим подацима, у том периоду је забележено 358,077 убиства - међу којима су и злочини који немају везе са трговином дроге.