Зашто жене имају мање моћи него што мислите

жене испред Врховног суда САД против номинације Кавана Image copyright Getty Images
Натпис на слици Протест против избора Кавана

Откриће да је на позицијама моћи више мушараца него жена ретко представља изненађење. Оно што може да буде неочекивано је да ствари нису увек онакве каквим се чине када је о равноправности реч.

Државе понекад могу да уложе напоре да женама дају позиције моћи.

На пример, именовање владе у Руанди у којој половину кабинета чине жене. То је уследило само неколико дана након што је родно равноправни кабинет именован у Етиопији.

На другим местима у свету постоје многи упечатљиви примери једнакости жена и мушкараца или чак веће присуство жена на пословима који нуде моћ и утицај.

Уколико завиримо у судницу у Словенији, видећемо да је на месту судија четири пута више жена него мушкараца. Када говоримо о новинарству у Намибији - половина најјачих новинарских прича дело су жена.

Није тешко пронаћи друге земље које се надовезују на овакав тренд у одређеном занимању. Половина стручњака у области информационих технологија у Малезији су жене, уз шест од 10 медицинских истраживача на Новом Зеланду и пет од 10 инжењера у Оману.

Више је него добродошло да жене обављају ове послове, којима тако често доминирају мушкарци. Па ипак, иако се чини да је очигледно да друге земље могу научити из ових примера, често се треба запитати где утицај заиста лежи.

Моћ судија

Image copyright Getty Images
Натпис на слици У америчком Врховном суду само троје судија су жене

Контроверзе око потврде именовања Брета Кавана за судију Врховног суда Сједињених Држава, упркос наводима о сексуалном нападу - што је он негирао, најновији су случај који је многима засметао. Врховни суд - у којем су три од девет судија жене - представља пример система у коме врховне судије имају значајну власт.

Законодавни систем у Британији је заснован на општем праву. Судије се често именују касније у каријери - понекад преко мрежа у којима доминирају мушкарци - а закон се заснива на њиховим одлукама и преседанима.

У супротности са оваквим системом, у другим земљама попут Француске и Словеније, моћ судија је далеко ограниченија. У таквом систему грађанског права - који је заснован на писаним законима - судије имају мање слободе за сопствена тумачења.

Другачији је и начин на који раде. Дипломци права постају судије полагањем квалификационих испита одмах по завршетку студија.

Чињеница да се позиције додељују на основу академских заслуга прави велику разлику.

Више од шест од 10 судија у Француској су жене, али та позиција долази уз нижу плату. Адвокати правници често могу да зараде више у приватној пракси.

Неки од највећих процената заступљености жена на месту судија су у пост-социјалистичким друштвима. Попут Словеније, седам од 10 судија у Румунији и Летонији су жене.

У комунизму, улога судије није била само слабо плаћена, већ и много ограничена идеолошким факторима - стварна моћ је лежала на другим местима. Судство у овим земљама и даље има релативно ниску репутацију и зараде су ниже.

Након преократа

У другим професијама, чести су случајеви да су жене добиле моћ захваљујући пратећем периоду промена или преокрету.

На пример, у комунистичкој Бугарској, новинарство је било примарно у функцији државе. Али после 1989. године, уз раст медијских слобода, многе високообразоване и предузимљиве жене промениле су правац у каријери и сада су на највишим новинарским позицијама.

У Руанди је квота равноправности у парламенту уведена 2003. године. Потез је дошао након рушења владиних институција после геноцида 1994. године.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Предсеник Руанде са 80 посланика

Данас је Руанда испред свих других на свету због чињенице да је заступљеност у парламенту у корист жена - шест од десет посланика су жене.

Али и овде се поставља питање како заиста изгледа права моћ.

Лидер Руанде, председник Пол Кагаме, оптужен је да спроводи ауторитарну власт. Многи тврде да велики број посланица има мало конкретне моћи.

С друге стране, други указују на широк друштвени ефекат присуства жена у парламенту.

Њихова присутност би могла да доведе до пораста поштовања жена у породици и заједници, те и веће шансе да жене имају утицај на доношење одлука.

Шта нам све ово говори?

Однос између жена и моћи је комплексан и тешко је донети чврсте закључке на основу било које статистике - битно је увек гледати ширу слику.

И док је можда пред нама и даље дуг пут који треба да пређемо, знамо да већи број жена на високим позицијама - чак и када нису савршене у томе што раде - може да буде симболична моћ, оснажује прихватање жена лидера.

Без обзира на то, једна ствар је јасна: када се ствари обављају на уобичајен начин, промене су врло споре - у целости.

О овом тексту

Овај аналитички текст ББЦ је наручио од експерта који ради за спољну организацију.

Лаура Џонс је истраживачица у Глобалном институту за женско лидерство, на Кинг колеџу у Лондону.

Глобоални институт за женско лидерство врши истраживања за боље разумевање и указивање на узроке о недовољној заступљености жена на лидерским позицијама.

Уредио Данкан Вокер

Више о овој причи