Путинова шпијунска Штази чланска карта пронађена у Немачкој

Putin old Stasi ID card

Аутор фотографије, BSTU

Потпис испод фотографије,

Путин је имао 33 године када је добио ову приступницу

Идентификациона картица Владимира Путина из времена док је био совјетски шпијун у некадашњој Источној Немачкој, пронађена је у Дрездену у архиву источнонемачке тајне полиције Штази.

Руски председник је поносан на то што је био комунистички официр КГБ-а у Дрездену 1980-их година.

Његова приступница пронађена је у склопу истраживања о тесној сарадњи КГБ-а и Штазија.

Путин је у то време био мајор КГБ-а. Штази картицу је добио 1985. године, када је добио и приступ тој служби. Могуће је да Путин никада није активно радио за Штази.

У саопштењу издатом у уторак Служба архива Штази полиције (БСтУ) навела је да је Путин „добио пропусницу да би могао да обавља рад за КГБ у Источној Немачкој".

Штази је заправо надимак за агенате Министарства за државну безбедност Источне Немачке. Тајни полицајци су били познати по свом прецизном надзору обичних грађана, од којих су многи били принуђени да шпијунирају једни друге.

„Досадашњи резултати нашег истраживања не указује на то да је Владимир Путин радио директно за то министарство", наводи се у саопштењу БСтУ.

Аутор фотографије, BSTU

Потпис испод фотографије,

Имао је приступницу Штази, али могуће да није за њих шпијунирао

Аутор фотографије, BSTU

Потпис испод фотографије,

У потпису је користио немачку верзију свог имена

Путин, који је рођен у Лењинграду (данашњем Сантк Петерсбургу), у Источну Немачку је послат 1985. године, када је имао 33 године. Његове две ћерке рођене су док је радио у Источној Немачкој.

66-годишњи руски председник је радио за КГБ у Дрездену све до децембра 1989. године, када је пао комунистичи режим Источне Немачке, након масовних продемократских демонстрација.

Његова Штази чланска карта обнављана је свака три месеца, као што показују маркице на њој. Није јасно зашто је оставио картицу у свом Штази досијеу у Дрездену.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

У овој згради било је седиште КГБ-а у Дрездену

Путин је био у Дрездену када су демонстранти окупирали главни штаб тајне полиције и када су комунистичке безбедносне снаге умало пуцале на демонстранте 5. децембра 1989. године.

Берлински зид је пао у новембру.

Путин је говорио немачки и рекао је да је тада он лично смирио масу која је окружила зграду КГБ-а, упозоравајући демонстранте да нападају територију Совјетског Савеза.

Током службе за КГБ у Дрездену Путин је унапређен у чин пуковника.

Добио је бронзану медаљу комуниста Источне Немачке - званично Немачке Демократске Републике - 1989. године „за верну службу Државној народној армији", наведено је на сајту Кремља.

По повратку у Русију, Путин је постао шеф Савезне безбедносне службе (ФСБ) - главног наследника КГБ-а. Године 2000. постао је руски председник.

У јуну 2017. Путин је открио да је његов рад у КГБ-у укључивао „илегално сакупљање обавештајних података". Говорећи на руској државној телевизији, он је рекао да су КГБ шпијуни људи са „посебним особинама, посебним убеђењима и посебним карактером".

Некада највиши тајни споразум између КГБ-а и Штазија, у који је ББЦ имао увид, показује да је КГБ имао 30 официра за везу у Источној Немачкој, који су радили директно за Штази.

„КГБ и Штази су биле партнерске обавештајне агенције, тако да вероватно не можете искључити размену таквих приступница", рекао је портпарол Кремља, Дмитриј Песков, поводом проналаска старе Путинове картице.