Русија се мешала у америчке изборе „преко свих великих друштвених мрежа“

Апликације на паметном телефону Image copyright Getty Images
Натпис на слици У извештају стоји да су Јутјуб, Тамблер, Пинтерест, Инстаграм и Гугл+, поред Фејсбука и Твитера, били погођени руском кампањом дезинформисања

Извештај, који је у понедељак објавио амерички Сенат, открива обим руских покушаја ширења дезинформација.

Аутори студије критикују „закаснели и неусклађен одговор" технолошких гиганта.

Извештај су направили заједно Универзитет у Оксфорду и фирма која се бави анализом друштвених мрежа Графика.

То је прва анализа милион постова на друштвеним мрежама које су комитету за обавештајне послове Сената доставили Твитер, Гугл и Фејсбук.

Док су Фејсбук и Твитер већ открили умешаност Русије, мало се знало о умешаности других платформи.

У извештају се наводи да су и Јутјуб, Тамблер, Пејпал и Гугл+ били обухваћени овом кампањом, при чему је Русија прилагођавала технику од дигиталног маркетинга до циљаних порука публици преко више канала.

„То је читава породица друштвених мрежа", каже др Филип Н. Хауард, директор Оксфордског интернет института.

„Мислимо да је циљ био да се направи кампања која изгледа много легитимније."

Истраживање описује огромну кампању предвођену Агенција за истраживање интернета (ИРА) - руском компанијом коју је обавештајна заједница Сједињених Држава описала као фирму повезану са руском владом.

Како је наведено у извештају, Русија се посебно усмерила на конзервативце постовима о имиграцији, расизму и оружаним правима.

Такође су настојали да се наруши гласачка моћ левичарски настројених афроамеричких грађана, ширењем дезинформација о изборном процесу.

Једна кампања ИРА наглашена у документу, Black Matters US, постојала је на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму, Јутјубу, Гугл+, Тамблеру и Пејпалу. Са ових различитих налога међусобно су промовисани постови и догађаји.

Када је Фејсбук блокирао групу на својој платформи, она се на Твитеру жалила на тај потез и оптужила ову друштвену мрежу „да подржава доминацију белаца".

Image copyright AFP
Натпис на слици Доналд Трамп је победио Хилари Клинтон на изборима 2016.

„Оно што је јасно је да су све поруке јасно користиле Републиканској странци - а посебно Доналду Трампу", наводи се у извештају.

„Трамп се највише помиње у кампањама које су упућене конзервативацима и десничарски орјентисаним бирачима, где су поруке подстакле ове групе да подрже његову кампању. Главне групе које су могле да изазову Трампа су онда добијале поруке с циљем да збуне, одврате и на крају обесхрабре чланове од гласања."

Док су податке које су користили истраживачи добили од Фејсбука, Твитера и Гугла, њихови налази критикују „закаснели и неусаглашени одговор" ових компанија на руску кампању дезинформисања.

Истраживачи истичу детаље који су могли да доведу до тога да интернет компаније раније открију мешање, попут коришћења руске рубље за куповину реклама и интернет потписа који се односе на ИРА операције.

Фејсбук анализирао профил корисника

Фејсбук против говора мржње, насиља

Фејсбук: у трци са Русијом

ББЦ је затражио коментар од Амбасаде Русије у Великој Британији.

ИРА је била међу три компаније оптужене раније ове године, у склопу истраге адвоката Роберта Мулера о мешању Русије у изборе 2016. године. Дванаест запослених у агенцији су оптижени, као и наводни финансијер Јевгениј Пригожин.

„Друштвени медији су постали природна инфраструктура за размену колективних жалби и координацију грађанског ангажмана, као компјутерски алат за друштвену контролу, којом манипулишу политички консултанти, као и алат подједнако доступан политичарима и у демократским земљама и диктатурама", наводи се у извјештају.

Више о овој причи