Белгијски премијер подноси оставку због споразума о мигрантима

Шарл Мишел Image copyright Reuters
Натпис на слици Шарл Мишел се нада да ће наставити управљање мањинском владом

Премијер Белгије Шарл Мишел понудио је оставку само неколико дана након што је каолицију коју предводи напустио највећи партнер - због његове подршке мигрантима.

Мишел је изгубио подршку националистичке Њу Флемиш Алијансе због Споразума о глобалним миграцијама Уједињених нација који је потписао прошле недеље у Маракешу.

Он је најавио намеру да поднесе оставку након што су опозиционе странке одбиле да подрже његову мањинску владу.

Мишел је одлуку саопштио краљу Филипу у уторак.

Краљ још није објавио да ли ће прихватити оставку.

Избори у Белгији требало би да се одрже у мају, а краљ ће се данас састати са лидерима странака како би одлучио о евентуалном ранијем одржавању избора.

Шарл Мишел, који има 42 године, постављен је на место премијера у октобру 2014. године, након формирања десничарске коалиције, чиме је постао 38. најмлађи премијер земље од 1841. године.

Он може да остане на дужности док се парламент не распусти у априлу. Одбацио је идеју о ванредним изборима у говору у парламенту у уторак.

Мишел је претходно одбранио пакт за миграцију у Маракешу, рекавши да представља „прилику за бољу европску и међународну сарадњу".

Image copyright Reuters
Натпис на слици За викенд је одржан и протест против пакта

Белгијски амбасадор у УН-у саопштио је да ће споразум постати званичан данас у Њујорку, упркос одлуци Мишела да поднесе оставку.

Споразум, који није правно обавезујући, тражи међународни приступ миграцијама који „потврђује да ће суверене правне државе да направе своју националну миграциону политику" и потврђује „фундаментални" значај законите миграције.

Али европски критичари сматрају да ће то довести до раста имиграције широм континента.

У јулу се 196 чланова Уједињених нација усагласило око Глобалног договора за безбедну, правилну и редовну миграцију.

Потписало га је 164 државе, док су Сједињене Државе, уз бројне европске земље - укључујући Аустралију, Мађарску, Италију, Пољску и Словачку - одбиле да формално примене споразум.

Стотине демонстраната изашло је на улице Брисела за викенд противећи се пакту. Полиција је користила сузавац и водене топове.

Контра-протест, који су организовали левичарске групе и хуманитарне организације у центру града, окупио је око 1.000 људи.

Више о овој причи