САД: Блокада би могла да се растегне и на јануар , упозорава Трампов представник

Знак испред националног архива Image copyright AFP
Натпис на слици Блокада је почела у петак у поноћ

Делимична блокада владе САД због утрошка буџета би моглa да се настави све до првог заседања новог Конгреса трећег јануара, рекао је Трампов сарадник.

Блокада је почела у петак у поноћ након што су се демократе успротивиле захтеву председника Доналда Трампа за буџет од пет милијарди долара за изградњу зида на граници са Мексиком.

Вршилац дужности шефа кабинета Доналда Трампа, Мик Малвејни, истиче да демократе „осећају дужност" према левом крилу.

Демократски сенатор Џеф Меркли каже да се ова странка противи финансирању изградње зида.

„То је тачно", рекао је Меркли у интервјуу за АБЦ њуз на питање да ли ће његова странка одобрити новац за пројекат Трампове администрације.

„Никакав", рекао је Меркли.

Странка је раније понудила суму од 1.3 милијарде долара за граничну безбедност.

Трамп је у недељу на Твитеру бранио планове за границу са Мексиком.

Шта је Малвејни тачно рекао?

„Могуће је да ће блокада трајати дуже, да неће бити укинта 28. децембра и да ће чекати нови Конгрес", рекао је Трампов шеф кабинета за АБЦ.

„Овако Вашингтон изгледа када имате председника који одбија да се игра."

У другом интервјуу за Фокс Њуз, Малвејни је изјавио да чека одговор лидера демократа Чака Шумера поводом нове понуде републиканаца, притом не истичући суму.

Говорећи за емисију Недељни програм на телевизији АБЦ, Шон Меркли је рекао да „девет метара висок зид и исто толики шиљци нису паметно решење".

Зашто Трамп не може да добије подршку за буџет?

Републиканска странка контролише оба дома у актуелном Конгресу и буџет је заправо изгласан у уторак са 217 гласова за и 185 против.

Ипак, Трамп мора да добије 60 гласова у Сенату који броји сто чланова, у ком републиканци тренутно имају 51 представника, стога мора да обезбеди подршку демократа.

Како се блокада одвија?

Девет од 15 федералних секретаријата, укључујући транспорт, пољопривреду, правду и безбедност, почело је делимично да обуставља активности након што је финансирање прекинуто у поноћ.

Стотине хиљада запослених у државној служби ће радити без плате или ће бити на привременом одсуству.

У пракси, ово значи да:

  • Царина и гранична контрола ће наставити са радом, иако ће им плате каснити. Аеродроми ће радити.
  • Око 80 одсто запослених у националним парковима ће привремено напустити послове и паркови ће бити затворени - неки ће можда остати отворени са ограниченим бројем особља и делова отворених за посету.
  • Око 90 одсто радника стамбеног сектора ће узети неплаћено одсуство, што би могло да одложи обраду и одобравање кредита.
  • Већина запослених у пореској управи ће отићи на неплаћени одмор, укључујући и оне који помажу пореским обвезницима са потешкоћама.
  • Агенција за Контролу хране и лекова ће обуставити тестирање, али ће наставити са „основним активностима".

Осталих 75 процената федералне владе има сигуран буџет за финансирање до септембра 2019. тако да одбрана, ветерани, радници и запослени у просвети неће бити оштећени.

Шта даље?

Актуелни конгрес заседа у четвртак, након Божићних празника.

Трећег јануара ће нови чланови Конгреса, изабрани током средњерочних избора у новембру, положити заклетву. Од тог тренутка, демократе ће чинити већину у Представничком дому.

Трамп је рекао да би блокада могла „дуго да потраје".

Више о овој причи