Папа у божићном обраћању позвао на мир у областима разореним сукобима

папа Фрања на балкону базилике Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ово је било пето обраћање папе Фрање са балкона базилике у Ватикану

Папа Фрања је искористио своје годишње божићно обраћање да позове на мир у зонама сукоба, укључујући Јемен и Сирију.

Обе земље су годинама опустошене грађанским ратом, а становништво пати услед хуманитарне кризе.

„Моја жеља за Божић је жеља за братством. Братством међу појединцима сваке нације и културе", рекао је папа данас.

Он је годишњу Urbi et Orbiпоруку послао из Ватикана.

„Моје мисли се окрећу Јемену, у нади да ће примирје које је постигла међународна заједница коначно донети олакшање за сву децу и људе исцрпљене ратом и глађу", рекао је са балкона базилике Светог Петра.

Рекао је и да се нада да ће међународна заједница „одлучно радити на политичком решењу" у Сирији - земљи која се приближава осмој години грађанског рата.

„Тако да сиријски народ, посебно сви они који су били присиљени да напусте домовину и потраже уточиште негде другде, може да се врати да живи у миру у својој земљи", додао је.

Уједињене нације су саопштиле да је више од шест милиона цивила расељено од почетка рата.

Говорио је и о напетостима широм света изазваним миграцијама, рекавши да је бог желео „љубав, прихватање, поштовање" широм човечанства.

„Наше разлике, дакле, нису штета или опасност - оне су извор богатства", казао је папа.

Папа Фрања је обелоданио да се нада обнављању преговора између Израелаца и Палестинаца да би „кренули путем мира који може да оконча сукоб који је за више од 70 година уништио земљу коју је Господ изабрао да покаже своје лице љубави".

„Позив за резолуцију"

Џејмс Рејнолдс, ББЦ њуз Рим

На Божић, папа има јединствену прилику да буде у центру пажње читавог света.

Средином дана најављен је излазак папе на балкон Базилике светог Петра. Папа се са балкона базилике обратио ходочасницима и туристима окупљеним на тргу, пажљиво окрећући странице написаног говора, позивајући на решавање бројних сукоба у свету.

Послао је и поруку мањинским хришћанским заједницама који живе у, како је рекао, непријатељском окружењу. Да би ова порука још снажније одјекнула, папа је послао државног секретара Ватикана, кардинала Пјетра Поролина ,у Ирак да одржи свечану мису са малом хришћанском заједницом у тој земљи.

Традиционално божићно обраћање је кратак предах од проблема с којима се папа суочава. Ове године, критикован је што није схватио обим кризе настале услед оптужби за сексуално злостављањ унутар цркве. Фрања је позвао бискупе из целог света у Рим да у у фебруару 2019. разговарају о одговору Католичке цркве.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Папа је позвао и на мир у Сирији

Овај 82-огодишњак је први папа из Латинске Америке - дела света који је такође поменуо током обраћања, позвавши на политичко помирење у Никарагви и Венецуели.

Говорио је и о Украјини, као и милионима расељених у Африци.

Божићном обраћању претходила је традиционална порука за Бадње вече, у којој је осудио огроман јаз између богатих и сиромашних.

Папа је у проповеди рекао да је Христово рођење указало на нови начин живљења „не прождирањем и гомилањем, већ дељењем и давањем".

„Дозволите себи да се запитате: да ли заиста желим материјалне ствари? Могу ли без свих тих непотребних додатака, могу ли да живим једноставније?" рекао је папа.

Папа је истакао да је сиромаштво и последице на живот људи кључна тема његовог поглаварства.

Више о овој причи