Како је провести божићне празнике у игри Воркрафт

Воркрафт Image copyright Blizzard Entertainment
Натпис на слици Игра World of Warcraft је изашла 2004. године и до 2010. је имала скоро 12 милиона активних играча.

Игра World of Warcraft (WoW) омогућава играчима да уроне у фантастичну причу заједно са гејмерима широм света. Удруженим снагама се труде да преживе међу змајевима, троловима и чаробњацима - чак и за Божић.

Видео игре су одавно окупирале срца, машту, али и новчанике играча широм планете.

Једна од игара која пружа најуверљивије искуство, према мишљењу фанова, јесте WoW. И у Азероту, где је радња игре смештена, чак се и Божић прославља уз свечану вечеру, грудвање и поклоне испод јелке.

У доба када многи од нас већину времена проводе онлајн, како изгледа провести Божић у виртуелном свету?

„Зближава нас"

Image copyright Kieran Hart
Натпис на слици Киран Харт каже да му игра омогућава да се дружи са пријатељима из далека

„Моји пријатељи и ја обично устанемо јако рано. Улогујемо се, састанемо и постарамо да су сви на истој локацији", каже двадесетогодишњи Киран Харт.

„Обично припремимо разне дарове и шаљиве поклоне, тако да свакога чека изненађење за Божић. Често поклањамо једни другима љубимце или играчке које немамо. Наравно, све то само у игри."

„Забављамо се и прослављамо како би то радио било ко други за нормалан Божић - ми имамо Божићну вечеру, а затим имамо групне активности, попут играња жмурки и слично, што ја обожавам."

„Играмо за Божић, јер уживамо у друштву једни других. Људи који се не знају у стварном животу или који нису физички блиски, такође могу да проводе време заједно и повезују се преко игре."

„Ја сам у Челтнаму, неки другари су у Бату, неки у Лондону, тако да не можемо да се нађемо у стварном животу. Стога играмо WoW заједно."

„Нису сви блиски са породицама, тако да не могу да се окупе за Божић. А виртуелни свет је сјајна компензација."

„То је учинило наш однос бољим"

Image copyright Blizzard Entertainment
Натпис на слици Наоми Елкот каже да Воркрафт њеној ћерци даје бољи доживљај Божића

„Моја ћерка и ја се ујутру, након што отворимо поклоне у реалном свету, улогујемо на WoW и одлазимо да видимо какве је поклоне Деда Мраз оставио нашим ликовима", каже тридесетрогодишња Наоми Елкот из Болтона.

„Прошле године је провела провела први Божић у игри, тако да је добила пуно нових ствари и била је јако узбуђена. А како смо на поклон добили и мало WoW валуте, отишле смо у шопинг."

„Ово ме је још више зближило са ћерком. Купили смо јој игру 2017. године, мислећи да ће је сморити за месец дана. Човече, колико сам погрешила."

„Њен отац обажава што заједно играмо игру, а таман је окупирам нечим док он кува"

„Такође је добро јер могу да пратим како се понаша онлајн и видим с ким се дружи, али могу и да јој објасним ствари око сигурности на интернету."

Због „моралне панике" зависност од видео игара поремећај

Родитељи гејмера: како игрице могу да помогну вашој деци

„Немамо породицу која живи близу и која би могла да сврати код нас за Божић, тако да провођење тог времена са пријатељима у игри јој даје мало шири доживљај празника - нарочито ако видимо да гомила људи с којом играмо долази из Европе."

„Разговара са њима о божићним традицијама у њиховим земљама, како честитају једни другима и шта поклањају. Права је звезда у друштву."

„То је као други живот"

Image copyright Stefan Szalk
Натпис на слици Стефан Жалк је почео да игра Воркрафт како би се носио са породичним проблемима

„Мој отац је био алкохоличар - развео се од маме и умро кад сам био баш млад. Због тога ми је било мало тешко да остајем код куће за Божић, тако да сам се одселио када сам имао 16 година", каже двадесетседмогодишњи Стефан Жалк из Вигана.

„Онлајн пријатељи су ми се нашли - честитали су ми Божић, бринули се да ли сам океј и увек их је занимало какви су ми планови за Божић, јер су знали да сам сȃм."

„Када сам се улоговао за Божић, веровали или не, шест мојих пријатеља је било онлајн. Сви су ми честитали Божић и остали онлајн како би се уверили да сам океј."

„Када ми је било тешко, био сам депресиван и да нисам играо WoW, вероватно бих пропио."

„То је као други живот. Можете да побегнете у други свет и живите у Азероту. Не морате да бринете шта се дешава у реалном свету, можете само да играте и радите штагод вам је воља."

„Многе ствари из обичног Божића можете да приуштите само играјући игрицу".

„Увек имају празничне ликове, можете да отпакујете поклон испод јелке ујутру, видите људе како носе божићне џемпере свуда око вас."

„Баш је јединствено искуство."

„Чини дан подношљивијим"

Image copyright Joseph Morriss
Натпис на слици Џозеф Мориз каже да су му онлајн пријатељи помогли када је почињао живот из почетка

„Након развода сам изгубио много пријатеља и чланова породице", каже Џозеф Мориз из Фајфа у Шкотској.

„Тако да један од начина да проведем време са људима које волим јесте да играм WoW."

„Било ми је јако тешко да почнем живот из почетка. Онлајн пријатељи су ми пружили подршку, помогли ми да прођем кроз тешка времена и тако сам са њима развио посебно чврст однос."

„За Божић планирам да организујем посебне задатке за друштво, па ћемо се такмичити ко ће их пре завршити."

„Чак можете и да спремате ћурку у игри, што и планирамо да урадимо.

„Желите да проведете Божић са људима до којих вам је стало - није битно да ли је у питању ваша породица, пријатељи или људи које сте упознали онлајн."

„То све чини дан за нијансу подношљивијим, јер постоји толики притисак да се Божић проведе са породицом и пријатељима, а немају сви на свету такве односе с људима."

„У мом случају, сви моји пријатељи су онлајн и ако желим да славим Божић, славићу га тако, са њима."

Више о овој причи