Како преживети као самохрана мајка: Поруке које говоре да „нисте сами"

Фигурица маме
Натпис на слици „Желела сам да људи знају да постоји неко ко их разуме, да знају да нису сами"

„Сваког дана видим људе који пате", каже самохрана мајка Џени Ли из Портсмута у Великој Британији.

Ли је написала песму о самохраним родитељима и окачила је на Фејсбук, а онда су почеле да јој стижу поруке мама и тата који се осећају као и она.

„Радим као полицајка и помажем људима у веома сиромашном крају, па се свакодневно срећем са људима којима је јако тешко."

Џени каже да је објавила песму на Фејсбуку како би охрабрила друге родитеље који се муче и једва спајају крај са крајем. Каже да је писала „из срца".

„Желела сам да људи знају да постоји неко ко их разуме, да знају да нису сами."

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionКо је Џени

Џенина деца имају 12, 15, 16 и 21 годину. Каже да јој је мало лакше од када су деца порасла.

„Све што сам написала сам и доживела."

Тајне самохране мајке

Џени је песму заправо написала деци.

Image copyright JL
Натпис на слици Џени са децом

„Рекла сам да ћу вечерати кад одете у кревет, не зато што нисам била гладна - већ зато што није било довољно хране да вас нахраним.

„Дошли сте из школе са причом о путовању које је требало платити већ следећег дана, морала сам да прогутам понос и позајмим од пријатеља.

„Моја одећа је сва у рупама, носим је већ годинама. Не зато што је толико волим, већ зато што не могу да купим нове ствари - ви толико брзо растете и потребне су вама.

„Када вам допустим да цео дан гледате ТВ и склупчате се на каучу - то заправо значи да могу да грејем само једну собу јер нам нестаје гаса.

„Дан када сте вечерали сладолед је био дан када сам само то имала у кући, једино то је остало.

Image copyright JL
Натпис на слици „Када смо отишли на плажу, допустила сам вам да пливате у мору. Да, хтела сам да се забавите, али и да заборавите на сајам за који немам новац"

„Дошли сте у моју спаваћу собу усред ноћи, јер сте се пробудили због ноћне море. Нисам само гледала тужан филм. Плакала сам.

„Питао си ме где ми је прстен и рекла сам ти да сам га изгубила, а заправо сам га продала да вам купим поклоне за Божић.

„Када смо ишли у авантуру након школе да гледамо медведе поред пута, то је било само зато што нисам могла да приуштим да купим карте за аутобус.

„Када смо отишли на плажу, допустила сам вам да пливате у мору. Да, хтела сам да се забавите, али и да заборавите на сајам за који немам новац.

„Сваки пут кад би вам био потребан фенси костим за окупљање или догађај у школи, остајала сам до раних јутарњих сати и правила најбољу одећу коју сте икада видели јер нисам желела да вам се остали смеју ако немате скупе костиме.

„Када сте ме ударали и фрустриранивриштали, држала сам вас близу и смиривала без љутње, па сте могли да видите да насиље није одговор.

Image copyright JL
Натпис на слици Најбољи костим икада

„Када су ме звали на забаве или вечере са пријатељима, одлучила бих да останем код куће са вама јер вам је била потребна стабилност, али и новац.

„Када се ушуњам у твоју собу ноћу и видиш ме док седим поред кревета, то не значи да тражим прљав веш, већ желим да проверим да си добро, да ти шапућем да те волим.

„Када се осећам лоше,ти се привијеш уз мене на каучу, направиш ми чај, погледаш у мене и осмехнеш се- Долазите чешће и говорите ми да ме волите, те мале ствари ми значе све.

„Ти си разлог због ког живим, ти си моја једина права љубав, ти си разлог због ког устајем ујутро."

Више о овој причи