Изненадна посета Доналда и Меланије Трамп америчким трупама у Ираку

Доналд и Меланија трамп са војиницима у бази у Ираку

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Доналд и Меланија Трамп у непланираној посети трупама у Ираку

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и прва дама Меланија Трамп били су у непланираној божићној посети америчким трупама у Ираку.

Отпутовали су „касно током божићне ноћи" да захвале трупама на „служби, успеху и жртвовању", саопштила је Бела кућа.

Трамп је рекао да Америка не планира повлачење из Ирака.

Путовање је уследило неколико дана након што је министар одбране Џим Матис дао оставку, због подела о стратегији у региону.

Сједињене Државе и даље имају око пет хиљада војника у Ираку, како би подржале владу у Багдаду у борби против преосталих бораца Исламске државе.

Међутим, планирани састанак Трампа и ирачког премијера Адела Абдула Махдија је отказан. Кабинет премијера Ирака саопштио је да је до отказивања дошло услед неслагања око спровођења састанка.

Уместо сусрета, двојица лидера су разговарала телефоном. Бела кућа је саопштила да је Махди прихватио позив да посети Вашингтон.

Шта се догодило током Трампове посете?

Трамп, његова супруга и саветник за националну безбедност Џон Болтон отпутовали су до ваздушне базе Ал-Асад, западно од Багдада.

Била је то прва Трампова посета том региону.

Током боравка у ресторану базе, војници су га поздравили овацијама док је улазио у трпезарију и поздрављао их, позирајући за селфије и потписујући аутограме.

Трамп је рекао да је желео лично да се захвали војницима за помоћ у поразу Исламске државе.

„Пре две године, када сам постао председник, они су били врло доминантна група, а данас то није случај. Урадили сте одличан посао", додао је.

Трамп је планирао да Божић проведе у свом голф клубу на Флориди, али је остао у Вашингтону због делимичне блокаде владе.

Посета Ираку трајала је око три сата. Током повратка, председнички авион се зауставио у ваздушној бази Рамштајн у Немачкој због допуне горива.

Трамп је паузу искористио за кратку посету трупама у тој бази. Позирао је за фотографије и руковао се са некима од стотина војника који су стајали у реду у хангару.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Трамп је искористио прилику да поздрави и трупе у бази Рамштајн у Немачкој

Шта је Трамп рекао у Ираку?

„Више нисмо наивни, народе", рекао је он особљу. „Поново смо поштовани као нација."

Рекао је да би Сједињене Државе могле да користе Ирак као базу ако „желимо нешто да урадимо у Сирији", преноси агенција Ројтерс.

Током посете је бранио одлуку о повлачењу америчких трупа из Сирије.

„Многи људи ће размишљати као ја.

Од самог почетка сам јасно ставио до знања да је наша мисија у Сирији да изолујемо Исласламску државу од њихових војних упоришта.

Пре осам година, дошли смо тамо на три месеца и никада нисмо отишли. Сада радимо како треба и завршићемо мисију."

Трамп је причао и о разговору са председником Турске Ердоганом, који је, верује се, имао утицај на одлуку о повлачењу трупа из Сирије.

„Могу вам рећи да сам имао врло добар разговор са председником Ердоганом, који такође жели да порази Исламску државу и који ће то и урадити. И други ће то да учине", рекао је Трамп.

Он је рекао да неће бити одлагања повлачења и додао да САД „не могу да и даље буду светски полицајци".

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Ишао је да се захвали војницима на борби

„Није фер када је сав терет на нама, Сједињеним Државама", рекао је.

„Не желимо да нас више искоришћавају земље које користе нас и нашу невероватну војску да их заштити. Не плаћају за то, а мораће."

Председник је такође рекао да су га безбедносна питања спречила да посети америчке трупе у региону пре неколико недеља.

Запто је повлачење из Сирије контроверзно?

Трамп је одлуку о повалачењу америчких трупа из Сирије објавио прошле седмице.

Међутим, важни савезници, укључујући високе званичнике републиканаца и стране силе, оспоравају тврдњу да је Исламска држава поражена у Сирији и кажу да би повлачење САД могло довести до поновног избијања сукоба.

У писму оставке, генерал Матис је рекао да не дели Трампове ставове.

Један од врховних америчких дипломата у борби против Исламске државе, Брет Мекгарк, такође се раније повукао. Он је наводно описао Трампову одлуку као „преокрет политике" која је „оставила наше коалиционе партнере и партнере у борби збуњеним".

Савез под вођством Курда, Демократске снаге Сирије (СДФ), такође је упозорио да би Исламска држава могла да се опорави.

Америчке трупе су помогле ослобођању већег дела североистока Сирије од џихадстичких групе, а бораца има и даље у неким џеповима на овој територији.