Блокада америчке владе: Трампов зид и даље стопира владу

Знак ЗАТВОРЕНО на згради Државног архива Image copyright AFP
Натпис на слици Зграда Државног архива је затворена због блокаде

Делимична блокада владе САД, настала због проблема око финасирања Трамповог предлога за подизање зида на граници са Мексиком, највероватније ће потрајати до следеће недеље.

Оба дома у Конгресу су заседала само неколико минута у четвртак, али никакви кораци за уклањање блокаде нису предузети. Ново заседање се очекује у понедељак.

Да ли ће се издвојити новац за зид је проблем који стопира усвајање државног буџета.

Обе стране се слажу да ће се блокада продужити и у 2019. години.

Због проблема са буџетом, стотине хиљада запослених у државном сектору је послато на неплаћени одмор или не зна када ће примити плату.

О чему се ради?

Трамп каже да неће правити никакве компромисе када је реч о изградњи зида између САД и Мексика, којим би се спречио илегални улазак миграната.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionТрамп: „Свака мера коју финансира влада, мора да укључује граничну безбедност."

Одбија да потпише пакет за широку потрошњу, што доводи до затварања појединих владиних тела.

Али опозиционе демократе - које имају већину у представничком дому - и неки републиканци одбијају да председнику Трампу дају пет милијарди долара колико је тражио за изградњу зида.

Трампови политички противници га оптужују да користи проблем имиграције за сакупљање политичких поена и сматрају да постојe бољи начини за повећање граничне сигурности од прављења зида.

Овакви потези су довели до забринутости за америчку привреду у наредној години, док рад берзе подсећа на вожњу тобоганом.

Зашто Трамп не може да добије подршку за буџет?

Републиканска странка контролише оба дома у актуелном Конгресу и буџет је заправо изгласан у уторак са 217 гласова за и 185 против.

Ипак, Трамп мора да добије 60 гласова у Сенату који броји сто чланова, у ком републиканци тренутно имају 51 представника, стога мора да обезбеди и подршку демократа.

Како се блокада одвија?

Девет од 15 федералних секретаријата, укључујући транспорт, пољопривреду, правду и безбедност, почело је делимично да обуставља активности након што је финансирање прекинуто у поноћ.

Стотине хиљада запослених у државној служби ће радити без плате или ће бити на привременом одсуству.

У пракси, ово значи да:

  • Царина и гранична контрола ће наставити са радом, иако ће им плате каснити. Аеродроми ће радити.
  • Око 80 одсто запослених у националним парковима ће привремено напустити послове и паркови ће бити затворени - неки ће можда остати отворени са ограниченим бројем особља и делова отворених за посету.
  • Око 90 одсто радника стамбеног сектора ће узети неплаћено одсуство, што би могло да одложи обраду и одобравање кредита.
  • Већина запослених у пореској управи ће отићи на неплаћени одмор, укључујући и оне који помажу пореским обвезницима са потешкоћама.
  • Агенција за Контролу хране и лекова ће обуставити тестирање, али ће наставити са „основним активностима".

Осталих 75 процената федералне владе има сигуран буџет за финансирање до септембра 2019. тако да одбрана, ветерани, радници и запослени у просвети неће бити оштећени.

Више о овој причи