Шта да радите када вас терају да пијете током празника

Стивен Мекган Image copyright Midnight Oil
Натпис на слици Не терајте људе да пију, ако не желе

Када је глумац Стивен Мекган твитовао како га фрустрира што га људи терају током празника да пије алкохол, добио је значајну подршку на друштвеним мрежама.

„Доста људи ми се пожалило да је у агонији када се приближе празници. Ако не пију из здравствених разлога или су морали да престану да пију јер су зависници, замислите само колико им је тешко када их терате на то", написао је глумац.

Мекган, који има 55 година, престао је да пије пре 18 година, након што се припремао за добротворну трку.

„Одрастао сам на северу, у тој култури пива. Тамо бисте седели у пабу и само пунили бешику. Заборавио сам шта значи мамурлук и уживам у узорној вожњи."

„Један пријатељ ме је стварно одвукао од пића, нисам сигуран да се он изборио. Сада постајем окрутан и огорчен ако људи покушају да ми наточе пиће. Алкохол је тако дубоко укорењен у нашој култури. Био сам у ресторану где ми је конобар прво дао чашу вина, а тек онда ме поздравио. Замислите да сам алкохоличар који се опоравља? Људи никада не би покушали да натерају вегетаријанца да једе месо."

„Чим се Британци опусте, они пију"

Писац Мет Хејг, 43-годишњак, поделио је са читаоцима своја искуства о борби против депресије. Он је написао књигу која је постала бестселер, Разлози да преживите, у којој описује себе као непристојног вођу.

Image copyright Matt Haig
Натпис на слици „Волим да пијем, али ако пијем превише, постајем анксиозан и депресиван"

Хејг пише да данас избегава догађаје у којима ће се осећати под притиском да пије.

„Волим да пијем, али ако пијем превише, постајем анксиозан и депресиван. Када су искушења превелика, понекад је лакше да не изађеш са пријатељима."

„Чак и ако ме други не притискају, осећате тихи притисак. Као када сте веган, то што не пијете другима прави осећај кривице. Као да их осуђујете јер они пију."

Писац каже да је друштво оптерећено опијањем.

„Чим се опустимо ми почнемо да пијемо. Ако одете у Гетвик, видећете како људи пију у осам ујутру. Друштво се мења, млади људи пију мање, али ја никада нећу бити као људи са медитерана, који попију једну чашу вина."

Његови савети - како да не пијете - подразумевају одлазак у ресторан, а не бар или паб, вежбање уместо одласка на пиво и јединствен одговор онима који вас зову на то пиво: „Ја не пијем."

„Људи мисле да мора да постоји разлог зашто не пијете и стално вам постављају питања."

„Не могу да се контролишем кад пијем"

Image copyright Catherine Gray
Натпис на слици Кетрин Греј је некада и сама терала друге да пију, док није престала да конзумира алкохол

Кетрин Греј је некада и сама терала друге да пију, док није престала да конзумира алкохол. Она је ауторка магазина Неочекиване радости које искусиш када си трезан.

„На својим забавама нисам желела људе који не пију. Али, не због њих, већ због мене. Они који имају проблем са алкохолом не зову вас због забаве. Они траже саучесника у пићу."

Греј, 38-годишњакиња, престала је да пије пре пет година.

„Нисам могла да се контролишем и пијем умерено. Мислим да не познајем особу која то заправо може."

Сада, када људи покушавају да је 'охрабре' да пије, она окреће на шалу.

„Нико не жели да чује како ви говорите о здравственим ризицима. Кажем им да сам штеточина која увек направи проблем када се напије. Направим шалу од тога. Никад се не извињавајте, људи ће вас онда и сами напасти."

„Социјална усамљеност"

Ипак, упркос чињеници да је алкохол дубоко усађен у наш друштвени живот, култура се мења. Најновије бројке из студије Универзитета у Лондону показале су да готово трећина младих уопште не пије.

Упркос томе, млади људи, посебно они са проблемима менталног здравља, још се боре с алкохолом.

Џенифер Грифин, психотерапеуткиња и генерална директорка Turn2me, добротворне веб-странице за ментално здравље младих, каже да је многим младима тешко да се друже ако не пију.

„Алкохол је повезан са анксиозношћу и депресијом. Ипак, социјализација је начин на који млади људи развијају везе са вршњацима. Ако се одлуче да се не друже јер ће бити изложени алкохолу, онда постоји опасност да се отуђе."

Грифин предлаже свима који не желе да пију да унапред разраде стратегију и да дају приоритет својим потребама.

Сви се слажу. Ако неко каже да не пије, не питај га два пута.

Више о овој причи