Шта очекује Фејсбук у 2019. години

Деонице Фејсбука су претпеле пад након што су разни скандали угрозили репутацију ове фирме Image copyright Getty Images
Натпис на слици Деонице Фејсбука су претпеле пад након што су разни скандали угрозили репутацију ове фирме

Ево сјајне вести за Фејсбук - завршила се 2018. година. Лоша вест је да је 2019. почела.

Ове године, извињења више неће бити довољна, биће потребно да се сноси одговорност, а гласине о томе да ће бити донети закони који ће регулисати активност ове друштвене мреже ће се највероватније обистинити.

Али шта то конкретно значи? Колико ће озбиљне бити потенцијалне казне? Ево шта може да сачека Фејсбук у следећих 12 месеци.

Фејсбук анализирао профил корисника

Фејсбук против говора мржње, насиља

Фејсбук афера: време је за промене

Фејсбук може да очекује огромну казну

Комисија за заштиту података у Ирској најавила је у децембру да ће покренути истрагу, због „озбиљног кршења правила о заштити приватних података на Фејсбуку". Последице могу да буду веома озбиљне, јер нови закони отварају велике могућност кажњавања компанија које се оглушују о правила заштите података.

„Истрага ће се бавити тиме да ли је Фејсбук применио процедуре за заштиту приватности и да ли су таква правила уопште постојала" објасила је Кејт Колири, директорка Међународне асоцијације за заштиту података о приватности.

Ова комисија ће одлучити да ли је Фејсбук погрешио, за шта се следи огромна казна. Према Општој уредби о заштити података о приватности (ГДПР), Фејсбук може да буде кажњен у износу четири одсто укупног промента, што је тренутно 1,5 милијарди долара.

Можда ће добити још једну велику казну

Али то није крај. Поред истраге у Ирској, америчка Федерална трговинска комисија такође истражује да ли је Фејсбук прекршио договор који је усаглашен 2011. године. У том документу стоји да се Фејсбук обавезује да прибави јасан пристанак корисника ове мреже за дељење њихових података са трећим лицима. Фејсбук тврди да није прекршио услове овог договора, али комисија инсистира на истрази.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Управљање Марка Закерберга компанијом се доводи у питање

Ако се испостави да је Фејсбук прекршио одредбе овог договора, казна може да буде астрономска - износи 40.000 долара дневно по прекршају. У овом случају, прекршај се односи на појединачне кориснике. А ако се зна да Фејсбук има 80 милиона корисника само у САД, казна може да досегне цифру од три трилиона долара.

Али то се највероватније неће десити. Циљ ове комисије није да уништава америчке компаније, већ да утиче да се оне понашају у складу са прописима. Професор Дејвид Владек, некадашњи шеф одељења за заштиту корисника у овој комисији, изјавио је за Вашингтон пост да ће казна највероватније износити милијарду долара.

Инстаграм друштвена мрежа број један међу децом

Русија се мешала у америчке изборе „преко свих великих друштвених мрежа“

Можда ће бити подељена на мање делове

Став који наилази на неподељену подршку широм света је да је Фејсбук постао превелики и превише моћан.

„Имамо пуно конкурената" рекао је Марк Закерберг током сведочења пред америчким сенатом у априлу, иако није навео које су то компаније конкретно. С обзиром да поседује Воцап (WhatsApp) и Инстаграм, не постоји права алтернатива Фејсбуку, а чак и да је има, компанија би је највероватније купила.

Магазин Њу Стејтсмен извештава да се компанија највероватније спрема да буде подељена на мање делове и тиме спречи тужбе за угрожавање конкуренције.

Група која је организовала кампању Слобода од Фејсбука захтева да компанија буде подељена на четири дела: Фејсбук, Воцап, Инстаграм и Фејсбук месинџер.

Спасилац компаније ће можда бити Ник Клег

Бивши заменик британског премијера Ник Клег ће ускоро преузети вођење комуникација у овој компанији, јер је постављен на то место у октобру прошле године.

Наводећи да он нема искуства у корпоративним комуникацијама, многи су се запитали шта ће Клег конкретно радити. Некадашњи лидер либералних демократа у Великој Британији изјавио је на Фејсбуковој божићној забави за новинаре да ће се највише бавити „корегулацијом".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ник Клег сматра да ће се у Фејсбуку највише бавити „корегулацијом" између ове компаније и влада широм света

Он види свој посао као мост између света који познаје - а то је политика и света у који ће се ускоро уселити - Силицијумска долина. Клег жели да ради са званичницима влада како би била створена правила која ће одговарати и технолошким компанијама и корисницима.

„То нема никаквог смисла", каже Ахмед Банафа, експерт за приватност на Универзитету у Сан Хозеу. „Конгрес треба да спроводи независну истрагу, јер је ту да заштити нас: кориснике и грађане, а не компаније."

Нови закони ће уредити његово деловање (као и свих осталих технолошких компанија)

„Не желим да гласам за регулацију Фејсбука", рекао је сенатор Џон Кенеди Марку Закербергу у априлу. „Али мораћу, а то зависи од вас. Правила за кориснике у вашој компанији ништа не ваљају."

У Вашингтону сматрају да време током ког Фејсбук мора сам да реши ове проблеме истиче. Из Фејсбука су стизале поруке да је компанија отворена за регулацију, докле год ова правила не утичу на могућности корисника да слободно комуницирају.

Демократски сенатор Марк Ворнер поднео је захтев да мреже дозволе контролу који би вршили професори универзитета и други експерти, да омогуће корисницима пренос података са једне мреже на другу и да јасно наведу на који начин чувају личне податке и у које сврхе их користе.

Ове мере не би утицале само на Фејсбук, већ и на друге друштвене мреже и претраживаче попут Гугла.

Можда ће га људи мање користити

Фејсбук се и даље шири, али не на местима где су се одиграли ови скандали. У САД, Фејсбук није показао назнаке раста у претходна три тромесечја, у Европи је број корисника опао.

Да ли ће се овај тренд наставити? Да ли ће се погоршати? Све више људи на друштвеним мрежама тврди да више неће да користи Фејсбук. Ако не бришу налог, онда уклањају апликацију са телефона.

Више информација о томе ћемо добити 30. јануара, када компанија објављује извештај о приходу и уз њега статистике које се односе на кориснике.

Више о овој причи