Златни глобус 2019: Боемска рапсодија и Рами Малек велики победници

Brian May and Roger Taylor of Queen with Rami Malek

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Брајан Меј и Роџер Тејлор, чланови групе Квин, на церемонији заједно са глумцем Рамијем Малеком

Филм о групи Квин, Боемска рапсодија (Bohemian Rhapsody) обележио је овогодишњу доделу Златног глобуса.

Биографски филм о певачу Фредију Меркјурију донела је продукцији награде за најбољи филм, док је титула најбољег глумца припала Рамију Малеку, који је тумачио покојног фронтмена бенда Квин.

Иако је номинован у чак пет категорија, филм Звезда је рођена (A Star Is Born), добио је само један Златни глобус и то за најбољу оригиналну песму, Shallow. Ову нумеру су извели Лејди Гага и Бредли Купер.

Филм Зелена књига (Green Book) победио је у три категорије - за најбољи музички филм или комедију, најбољи сценарио и најбољег споредног глумца. Златни глобус је отишао Махершали Алију.

Аутор фотографије, HANDOUT

Потпис испод фотографије,

Махарешала Али је већ једном био номинован за награду Златни глобус

Радња филма Зелена књига је смештена у шездесете године прошлог века и говори о афро-америчком музичару који унајмљује италијанско-америчког возача да га поведе на обилазак југа САД. Поред Алија, сјајну улогу је остварио и Виго Мортенсен.

Златни глобус има тежину и јер публици, критичарима, а и победницима, показује смер у којем треба да иду, а посебна је увертира пред доделу Оскара. Ко добије Златни глобус, може да прижељкује и награду Оскар.

Победа "Боемске рапсодије" је помало и изненађење због различитих рецензија и преокрета током продукције.

Првобитни редитељ Брајан Сингер је је отпуштен са снимања филма због „непоузданог понашања" - након гласина да се сукобљавао са Малеком на снимању. Заменио га је Декстер Флечер.

Аутор фотографије, Alex Bailey

Потпис испод фотографије,

Рами Малек и трансформација у Фредија Меркјурија у филму Боемска рапсодија

Но, филм је постао хит у биоскопима широм света, а Малек је сада међу фаворитима у трци за најбољег глумца пред овогодишњу додељу Оскара, која ће се одржати 24. фебруара.

У говору након доделе награде Златни глобус у недељу, Малек није захвалио Сингеру, већ је одао почаст групи Квину и рекао да је био посебно мотивисан.

„Теби, Брајане Меје, теби, Роџере Тејлоре, јер сте ви задржали аутентичност у овом свету", рекао је он. И Меј и ​​Тејлор су присуствовали церемонији.

Награду је посветио Фредију Меркјурију, који је преминуо 1991. године, додајући: „Ово је за тебе и због тебе, ти дивни човече!"

Потпис испод видеа,

Сандра Оу је добила награду за улогу у ББЦ серији Убити Ив, а Ричард Маден за улогу у ББЦ серији Телохранитељ

Међу осталим изненађењима вечери била је и награда у категорији најбоље глумице, која је отишла Глен Клоуз за улогу у филму "Жена" (The Wife).

Она је победила Лејди Гагу, за коју се очекивало да ће узети Златни глобус за улогу у филму "Звезда је рођена" (A Star Is Born).

У страственом говору, Клоуз је нагласила колико је важно да жене следе своје снове, а не само да брину о домаћинству.

„Жене, ми волимо да негујемо, а то је и оно што се од нас очекује. Имамо мужа и децу, али морамо да пронађемо начин да будемо испуњене и следимо своје снове. Морамо да кажемо себи 'ја то могу', као и 'то би требало да ми се дозволи'", рекла је она.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Глен Клоуз је победила Лејди Гагу у трци за награду за најбољу женску улогу.

Шта то значи за Оскара?

Лизо Мзимба, ББЦ забава

Можда је и највеће изненађење што је филм "Звезда је рођена" добио само једну награду.

Поред Оливије Колман, која се надметала у категорији музикла и комедије, очекивало се да Лејди Гага добије награду за најбољу глумицу.

То што је заправо победила Глен Клоуз значи да трка за Оскара добија још једног фаворита или барем потенцијалног кандидата.

A Star Is Born је изгубио и у трци за престижну награду - за најбољи филм.

Златни глобус је дао замах "Боемској рапсодији" а Рами Малек би јако лако могао да заврши и са статуом Оскара за месец дана. Захваљујући вишеструким наградама, филмови "Боемска рапсодија" и "Зелена књига" показали су да их нико не може занемарити када размишља о добитницима Оскара ове године. Пре само који дан, тако се мислило само о филмовима "Звезда је рођена" и "Рим".

Следећих неколико недеља ће пресудити и како ће гласати Академија. И мада постоји само мали стручњака који бирају своје фаворите и на једном и на другом надметању, то што ће неки на рекламе и плакате моћи да ставе натпис „победници Златног глобуса", сигурно ће имати утицаја.

Британски победници су били Оливија Колман, која је освојила награду за најбољу глумицу у категорији комедије или мјузикла за портрет краљице у "Омиљеној" (The Favourite).

Кристијан Бејл је награђен за улогу бившег потпредседника Дика Чејнија у филму "Потпредседник" (Vice), која му је донела награду за најбољег глумца у категорији комедије или мјузикла.

Британски глумци Ричард Маден и Бен Вишо освојили су ТВ награде за улоге у ББЦ драмама "Телохранитељ" (Bodyguard) и "Прави енглески скандал" (A Very English Scandal).

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Мајкл Даглас се захвалио "изузетној супрузи" Кетрин Зити Џонс

У другим ТВ категоријама, серија "Американци" (The Americans) је проглашена за најбољу драму, а "Комински метод" (The Kominsky Method) за најбољу ТВ комедију. Звезда Нетфликса, Мајкл Даглас, освојио је награду за најбољег глумца у у ТВ серији (у категорији мјузикла или комедије) за улогу остарелог тренера.

Награду је посветио „изванредној, дивној жени Кетрин" - Кетрин Зити Џоунс - и 102-годишњем оцу Кирку.

Награда је стигла 49 година након што је добио прву номинацију за Златни глобус за најбољег глумца новајлију.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сандра Оу је награђена за улогу у ТВ драми Убити Ив.

Сандра Оу освојила је награду за најбољу глумицу у ТВ драми "Убити Ив" (Killing Eve). Ради се о неконвенционалној крими драми која је почела да се приказује на ББЦ Америка. Оу се у емотивном говору захвалила родитељима, који су били у публици, .

Оу је такође била водитељка недељне церемоније на Беверли Хилсу заједно са глумцем Ендијем Сембергом.

Најважнији добитници Златног глобуса:

 • Најбољи филм - Боемска рапсодија
 • Најбоља комедија или мјузикл - Зелена књига
 • Најбољи глумац - Рами Малек (Боемска рапсодија)
 • Најбоља глумица - Глен Клоуз (Жена)
 • Најбољи глумац у комедији или мјузиклу - Кристијан Бејл (Потпредседник)
 • Најбоља глумица у комедији или мјузиклу - Оливија Колман (Омиљена)
 • Најбоља ТВ драма - Американци
 • Најбоља ТВ комедија - Метод Комински
 • Најбоља ТВ глумац - Ричард Маден (Телохранитељ)
 • Најбоља ТВ глумица - Сандра Оу (Убити Ив)
 • Најбољи глумац у ТВ комедији - Мајкл Даглас (Метод Комински)
 • Најбоља глумица у ТВ комедији - Речјел Броснахан (Величанствена гђа Мејсел)
 • Најбоља мини ТВ серија - Убиство Ђанија Версаћеа: Америчка крими прича
 • Најбољи глумац у мини ТВ серији - Дарен Крис (Убиство Ђанија Версаћеа: Америчка крими прича)
 • Најбоља глумица у мини ТВ серији - Патриша Аркeт (Бекство из Данеморе)