„Брегзит бокс“': Стотине људи прави залихе хране у страху од несташице

Брегзит бокс
Потпис испод фотографије,

Прва помоћ за преживљавање Брегзита

Такозвани комплети за преживљавање Брегзита коштају скоро 300 фунти (333 евра) и продају се у Британији уочи званичног напуштања Европске уније.

Пакети садрже довољно смрзнуте суве хране за 30 дана, филтер за воду и гел за паљење ватре.

Шездесетједногодишња Линда Мајол каже да је купила кутију како би допунила залихе конзервиране хране, као и ролне тоалет папира, јер се боји да би у месецима након Брегзита могао да настане „хаос".

Порпарол владе је саопштио да „нема потребе" за прављењем било каквих залиха.

Бројни производи за преживљавање Брегзита појавили су се у продаји, а на интернету је направљено неколико група у којима се дискутује шта је све потребно.

Фејсбук група 48% Preppers има више од 3.500 чланова. Како је наведено, то је група за „практичне припреме за живот после Брегзита".

У међувремену страница „Припреме за Брезгит" Prepping for Brexit на сајту Мамснет има више од 250 објава у којима чланови кажу да планирају да направе залихе свега - од лекова, средстава за хигијену, пелена, до фарбе за косу и цигарета.

„Да ли је битно ако сам превише забринута?"

Потпис испод фотографије,

Линда Мајол је набавила све што јој треба за сваки случај

Линда Мајол, која живи у билизини Вејкфилда, има 61 годину и купила је пакет пошто је чула извештаје о томе како би Велика Британија могла да се бори са периодом након Брегзита.

„Нисам забринута због Брегзита, забринута сам због месеци који долазе", каже.

„Осећам да ће доћи до малог хаоса у првих шест месеци док се граничне контроле не одреде.

Увек сам сматрала да је битно да будем сигурна да имам довољно намирница, а у прошлости је било тренутака када смо моја деца и ја живели на намирницама из штека, јер нисмо имали довољно новца за набавку.

Да ли је битно ако сам превише забринута?"

Компанија Stena је у октобру упозорила да Брегзит без договора може да утиче на залихе хране, док је компанија Wild Water саопштила да је остала без простора, јер су произвођачи тражили да направе залихе робе.

Џејмс Блејк каже да од када је његова компанија Emergency Food Storage UK произвела Брегзит бокс прошлог месеца продато више од 600 комада.

„Покушали смо да у кутију ставимо све оно што је потребно. Унутра је 60 порција главних оброка, плус 48 порција меса, филтер за воду и средство за паљење ватре у случају да морате да загрејете воду", рекао је.

Потпис испод фотографије,

Добра бизнис идеја или потреба?

Упитан да ли мисли да је зарадио на забринутости људи око последица напуштања ЕУ, рекао је: „Страх постоји откако се гласало јер нико не зна шта ће се тачно десити."

„Нешто овако заправо помаже људима да мање брину, јер знају да су урадили нешто да се припреме за оно што би могло да настане."

Професор Тим Бентон, експерт за прехрамбени систем са Универзитета у Лидсу каже да не мисли да ће доћи до несташице хране, али сматра да би могло да дође до „ситуација да нећемо моћи свакодневно сигурно на рафовима продавница да видимо оно што очекујемо".

Он је рекао да ће највероватнији поремећај бити узрокован паничном куповином и позвао људе да не „претерују".

Међутим, сматра да је „готово неизбежно" да ће храна бити погођена „болним Брегзитом".

Портпарол владе каже да људи не треба да стварају залихе хране, филтера за воду и средстава за потпалу ватре.

„Велика Британија има довољне количине хране обезбеђене из домаће производње и увоза из трећих земаља. То ће се наставити без обзира да ли напустимо ЕУ уз договор или без њега."