Роналдо избегао затвор: Нагодио се за утају пореза са 18,8 милиона евра

Роналдо се смеши пред камерама Image copyright Reuters
Натпис на слици Роналдо се смеши пред камерама

Фудбалска суперзвезда Кристијано Роналдо нагодио се са судом у Мадриду због оптужби за утају пореза, прихватајући новчану казну од 18,8 милиона евра.

Роналда су испред суда дочекале бројне новинарске екипе, након што је судија одбио његов захтев да не присуствује уживо изрицању пресуде већ преко видео снимка или да уђе у зграду аутомобилом да би се избегао сниматеље.

Нагодба, која је договорена раније, подразумевала је 23-месечну казну затвора.

Међутим, у Шпанији, осуђеници обично не иду у затвор за казне до две године.

 

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПогледајте како је изгледао Роналдов улазак у суд

Верује се да Роналдо неће уопште провести време у затвору због ненасилне природе прекршаја. Време ће добити условну казну.

Роналдо је одмах прихватио нагодбу коју су му понудили тужиоци, тако да су се сви у суду задржали свега неколико минута.

Играч Јувентуса, који је вече пре него што је морао да се појави у суду имао утакмицу у Италији, стигао је смешећи се и подижући палац, ипак очигледно незадовољан присуством медија.

Његови адвокати су тврдили да би, с обзиром на његову славу, безбедност играча била угрожена ако уђе на предњи улаз.

Новинар Рубен Канизарес објавио је видео снимак фудбалера који је стигао у покрајински суд са својом вереницом Георгином Родригес.

Које су оптужбе против Роналда?

Роналдо, који је пет пута проглашаван за најбољег играча Европе, а сматрају га и једним од најбољих играча икада, оптужен је за избегавање плаћања пореза у Шпанији између 2010. и 2014. године, када је играо за Реал Мадрид и живео у шпанској престоници.

Форбс наводи да је 33-годишњак трећи најбогатији спортиста на свету, с процењеном зарадом од 108 милиона долара годишње.

Органи власти су Роналду ушли у трагу на основу сазнања о уносним уговорима које је потписивао. Тужиоци су рекли да је фудбалер покушао да избегне плаћање пореза.

У судници, Роналдо је признао да је утајио порез у износу од 5,7 милиона евра, према писању шпанске новинске агенције ЕФЕ.

У 2017. години, када су се први пут појавиле оптужбе, тужиоци су рекли да је реч о „свесном кршењу фискалних обавеза у Шпанији".

Међутим, Роналдови адвокати кажу да је све то због неспоразума и порицали су да је фудбалер намерно избегао да плати порез.

Image copyright AFP
Натпис на слици Роналдо је оптужен и за силовање у Лас Вегасу 2009. године, а он пориче кривицу

Ћаби Алонсо се такође суочио са суђењем

Роналдо није једини истакнути играч који се суочава са гневом шпанског пореског система.

Његов бивши колега из Реал Мадрида Ћаби Алонсо такође се појавио у судници у уторак јер је утајио порез у износу од око два милиона евра.

Алонсо се први пут појавио пред судом, суочавајући се са потенцијалном казном до пет година. За разлику од Роналда, он још није постигао никакав договор са властима.

Ако тужиоци буду тражили већу казну за Алонса, он би се, за разлику од Роналда, могао суочити са затворском казном.

Постоји неколико других примера фудбалера који су завршили пред шпанским судовима последњих година:

  • Звезда Барселоне Лионел Меси избегао је затворску казну за сличну отужницу. Накнадно је платио колико дугује
  • Нејмар је био у средишту пажње када је Барселона кажњена милионима након што је оптужена за пореску превару због потписивања уговора са Нејмаром
  • Марсело из Реал Мадрида признао је пореску превару и прихватио четворомесечну казну затвора због употребе страних фирми за обраду готово пола милиона евра зараде
  • Недавна борба против високорангираних фудбалера прати укидање ослобађања од пореза у 2010. Закон познат као 'Бекамов', донет је у Шпанији и подразумевао је одређене олкашице за фудбалере када плаћају порез

Роналдо се такође суочава са још једном правном битком - оптужен је за силовање у Лас Вегасу 2009. године, а он пориче кривицу.

Повезане теме

Више о овој причи