Британска краљица и Брегзит: „Заједнички језик“ неопходан

Краљица Елизабета Image copyright PA
Натпис на слици Краљица иначе не износи политичке ставове

Британска краљица је позвала грађане да пронађу „заједнички језик" и поштују „различите тачке гледишта".

Коментатори кажу се примедбе сматрају упућеним дебати о Брегзиту, док посланици следеће недеље поново треба да гласају о споразуму о напуштању Европске уније.

Посланици су одбацили споразум прошле седмице, а Британија ће 29. марта ЕУ напустити без споразума, осим ако до договора не дође.

ББЦ новинар који прати краљевску породицу, Николас Бичел, сматра да нема сумње да краљица „шаље поруку".

„Јака заједница"

„Немогуће је замислити да би шефица државе користила конструкције речи као што су ове, а да се оне не сматрају референцом на актуелну политичку дебату", рекао је он.

Њене речи одјекивале су и у божићном обраћању, додао је ББЦ новинар.

Please upgrade your browser

Краљица, као шефица државе, остаје неутрална по политичким питањима и обично не изражава своје ставове о спорним питањима.

Међутим, говорећи на догађају поводом 100 година Сандрингамског женског института у Норфолку, краљица је рекла: „Стални нагласак на стрпљењу, пријатељству, заједништву и узимање у обзир потреба других, данас је једнако важно као када је ова група основана пре толико година.

Наравно, свака генерација се суочава са новим изазовима и могућностима.

Док тражимо нове одговоре у модерно доба, ја више волим испробане и тестиране рецепте - да говоримо добро једни о другима, поштујући различита гледишта, трагајући за заједничким основама и никада не губећи из вида ширу слику", рекла је краљица.

Image copyright PA
Натпис на слици И у празничном обраћању је имала сличне примедбе

Она је рекла да је такав приступ „безвременски и да га препоручује свима".

Краљичине примедбе долазе непосредно пре него што премијерка Тераза Меј пред Представнички дом треба да изнесе ревидирани план о Брегзиту 29. јануара, пошто су посланици 15. јануара одбацили споразум.

Ирска граница

Посланици су такође предложили бројне амандмане са алтернативним предлозима, који укључују одлагање крајњег рока за напуштање ЕУ 29. марта, како би се избегло излажење пре постизања договора.

Многи посланици страхују да би излазак из ЕУ без формалног споразума о повлачењу изазвао хаос у лукама и поремећаје у пословању, иако су ту опцију подржали и неки посланици који се залажу за Брегзит и који верују да је ово гледиште претерано.

Још један амандман односи се на бекстоп и осигуравање да граница између Северне Ирске и Републике Ирске неће бити враћена.

И Велика Британија и ЕУ верују да би враћање граничних контрола могло да угрози мировни процес, али заговорници Брегзита се боје да би заштитни механизам могао да повеже Велику Британију с правилима ЕУ на неодређено време без икакве изјаве о њима.

Краљичин позив дотакао се истих питања као и њена божићна порука, у којој је позвала људе да се према другима односе с поштовањем, „чак и када постоје најдубље разлике".

Више о овој причи

Повезани интернет линкови

ББЦ није одговоран за садржај сајтова са спољних линкова