Питер Џексон режира филм о Битлсима

  • Марк Савиџ
  • ББЦ музика
Битлси 1964.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Битлси су хтели да сниме „Господара прстенова" 1960-их година

Мало је позната чињеница да су Битлси 1960-тих хтели да откупе права за филм „Господар прстенова".

Џон Ленон је желео да глуми Голума, Пол Макартни би био Фродо, а бенд се надао да би Стенли Кјубрик режирао филм.

Али морали су да одустану од плана зато што је Толкин одбио идеју.

Сада се судбина чудно обрнула, пошто ће нови филм о Битлсима режирати Питер Џексон - који је управо пренео Господара прстенова на велико платно 2001. године

Оскаром награђиван редитељ ће сада оживети напете сесије снимања последњег албума бенда Let It Be, користећи 55 сати до сада необјављеног студијског материјала из 1969. године.

Оригинално је планирано да снимци буду искоришћени у телевизијском документарцу, а али временом се развио филм такође насловљен Let It Be.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Лакнуло му је што је открио да се стварност разликује од мита

Иако је филм освојио Оскара за најбољу оригиналну музику, некако је изгубљен.

Прептоставља се да су Битлси били незадовољни приказаним несугласицама међу члановима бенда у почетним фазама снимања албума Let It Be - што је Џорџ Харисон описао као „најлошији од свих периода", а Ленон једноставно назвао „паклом".

Чини се да Џексонова верзија обећава оптимистичнији приказ процеса снимања, које се касније смирило и кулминирало наступом на крову издавачке куће Епл Корпс у Лондону - одржаном пре тачно 50 година, 30. јануара 1969.

„Лакнуло ми је што сам открио да се стварност разликује од мита", казао је редитељ. „Гледање Џона, Пола, Џорџа и Ринга како раде заједно, стварајући сада класичне песме од нуле, није само фасцинантно - то је забавно, узбудљиво и изненађујуће интимно."

Страхови да ће Џексонов документарац покушати да преправи историју су неутемељени - обновљена верзија ранијег филма ће бити доступна „након објављивања овог новог", наводи се у саопштењу продуцената.

Аутор фотографије, Apple Corps

Потпис испод фотографије,

Бенд се распао убрзо након настанка ове фотографије

Ово ће бити први Џексонов филм од хваљеног документарца They Shall Not Grow Old, у којем је комбиновао колоризоване снимке Првог светског рата са интервјуима британских војника.

Новозеландски редитељ је дугогодишњи фан Битлса и једном је рекао да је „одрастао" на њиховој музици.

„Нисам музички експерт - али Битлси су можда једини бенд који волим", рекао је он на премијери документарца Рона Хауарда Осам дана у недељи 2016. године.

Џексон је такође био један од првих који су потврдили да су Битлси планирали да сниме филм Господар прстенова.

„То је била Џонова идеја, а Толкин је у том периоду још увек држао права за филм и није му се допала идеја да то ураде Битлси. Зато их је одбио", рекао је он новинарима.

„Вероватно би било неких добрих песама са албума из филма."