Тајна мршавости је ипак записана у генима

девојка са теглом крема Image copyright Getty Images
Натпис на слици Неки људи могу да захвале генима за своју мршавост

Научници су открили тајну зашто су неки људи мршави, док се други лако гоје.

У истраживању су открили нове генетске регије повезане са мршавошћу.

Међународни тим научника саопштио је да њихова открића поклапају са идејом да је то што су неки мршави више повезано са наслеђивањем „срећног" пакета гена него са савршеном исхраном или начином живота.

Студија је објаљена у часопису ПЛОС Генетикс.

Током претходних неколико деценија, истраживачи су открили стотине генетских промена које повећавају шансе да особа буде гојазна - али су се мање бавили генима мршавих људи.

Научници су у овом истраживању упоредили узорке ДНК 1.600 здравих људи у Великој Британији - са индексом телесне масе (ИТМ) мањим од 18 - са узорцима ДНК 2.000 тешко гојазних људи и 10,400 људи нормалне тежине.

Они су такође пажљиво размотрили упитнике о начину живота - како би искључили поремећаје у исхрани.

Истраживачи су открили да гојазне особе имају већу вероватноћу да имају скуп гена повезаних са прекомерном тежином.

С друге стране, мршави људи не само да имају мање гена повезаних са гојазношћу, већ имају и промене у генским регијама повезаним са здравом мршавошћу.

Журбе са осудама"

Водећа истраживачица професорка Садаф Фаруги са Универзитета у Кембриџу, позвала је људе да мање осуђују друге због тежине.

„Истраживање први пут показује да су здрави мршави људи генерално мршави због тога што имају мањи број гена који повећавају шансе за прекомерном тежином, а не због тога што су морално супериорнији, као што неки мисле", казала је.

„Лако је пожурити са осудама и критикама људи због тежине, али научници су утврдили да су ствари много комплексније.

Имамо далеко мању контролу над својом тежином него што бисмо могли да замислимо."

Научници су саопштили да је наредни корак да одреде тачно који гени су укључени у здраву мршавост.

Њихов дугорочни циљ је да виде да ли ово ново откриће може да помогне у прављењу нове стратегије за губљење килограма.

„Генетске разлике"

Коментаришући истраживање, Том Сендерс, професор нутриционизма и исхране на Краљевском колеџу у Лондону, каже: „Ово је важна и добро спроведена студија која потврђује да је тешка гојазност често генетски одређена, показује и да су они који су врло мршави генетски различити од опште популације."

Међутим, додаје: „Већина људи се угоји у одраслом добу и то је повезано са окружењем у коме живимо - седењем и окруженошћу висококалоричном храном."

Професор Тим Спектро, такође са Краљевског колеџа у Лондону, каже да око трећина становника у већини земаља успева да остане мршава без обзира на ове услове.

„Нешто од тога је до гена, али за то су одговорни и други фактори, попут индивидуалних разлика у начину живота или микробима", рекао је он.

Здравствени стручњаци кажу да без обзира на то какав вам је облик тела или генетски материјал, стари савети о здравом количини вежбања и доброј исхрани и даље важе.

Више о овој причи