Фејсбук, првих петнаест година

Марк Закерберг Image copyright Getty Images
Натпис на слици Марк Закерберг је основао компанију у соби на кампусу

Најпознатија друштвена мрежа на свету Фејсбук данас пуни 15 година.

Од социјалне мреже коју је бивши студент Харварда Марк Закерберг покренуо са колегама у соби на кампусу, Фејсбук је прерастао у платформу која привлачи 2.3 милијарде корисника, који се повезују, размењују информације или је користе у пословне сврхе.

Упркос свим скандалима који су последње деценије потресли компанију Марка Закерберга, умешаности ове друштвене мреже у америчке изборе и бројних проблема око заштите приватности, према писању Гардијана, 46.7 одсто корисника интернета, што представља нешто више од 23 одсто укупне светске популације, користи Фејсбук.

Ако постоји кориснички стаж Фејсбука, онда сам улогован од 2007. године, само годину дана након што је ова друштвена мрежа решила да искочи изван ограде кампуса на Харварду и постане доступна свима.

Тада је, барем у српском средњошколском окружењу, већина ученика проводила време на Мајспејсу, друштвеној мрежи које се они старији корисници интернета сећају са топлом носталгијом, они мало млађи кроз маглу, док они још млађи можда и не знају за њу.

Од тада се много тога променило. Фејсбук је у међувремену купио Инстаграм и Воцап, компанија је 2012, изашла на берзу, а њен власник и оснивач на саслушање пред америчким Конгресом, шест година касније.

А најновија вест је да ће Фејсбук ускоро почети са спајањем Инстаграм, Воцап и Месинџер сервиса у један систем. Рођендански поклон, били директни корисници Фејсбука или не.

Али шта осим чињенице да вреди 630 милијарди долара чини ову компанију толико великом и присутном у нашим животима?

Бити онлајн = бити на Фејсбуку, барем у Србији

Тренутно не постоје кредиблни извори или статистике на основу којих би могло да се утврди колико има Фејсбук корисника у Србији.

Марко Мудринић, директор и оснивач сајта Нетокрација, пословно-технолошког медија који прати вести из ове области на простору Србије, Хрватске и Словеније, каже да је за „многе кориснике у Србији, Фејсбук заправо интернет".

„Нико више не перципира Фејсбук као неку одвојену ствар, већ када кажу 'ево ме на интернету', то значи 'ево ме на Фејсбуку'", каже Мудринић за ББЦ на српском.

Мудринић додаје да око 55 одсто становника Србије користи интернет и слаже се са претпоставком да „80 одсто њих користи Фејсбук".

„Било да га користе за четовање или остајање у контакту са породицом и пријатељима."

Чак и када нисте на Фејсбуку, опет - на Фејсбуку сте

Прошле године је откривено да је британска консултантска компанија Кембриџ Аналитика прикупила податке 87 милиона корисника Фејсбука, уочи америчких избора 2016. године.

И то је само једна од ставки на листи скандала који се тичу нарушавања приватности корисника ове друштвене мреже.

„Направили смо пуно грешака, водећи ову компанију. Мислим да је просто немогуће да оснујете компанију у соби и да она оволико порасте, а да успут не направите неке грешке", бранио се тада Закерберг.

Без обзира на све проблеме, популарност и број корисника Закербергове компаније уопште нису опали.

„Ако погледамо просечног корисника интернета, који није млади миленијалац и не схвата како технологија функционише, суочавамо се са великим јазом између оних који владају технологијом - такозваним технократама - и људи који су навикли на потпуно другачији начин живота, који нису свесни како им је приватност угрожена", објашњава Мудринић.

Додаје да је Фејсбук „мека за брендове", којима платформа пружа сјајне начине да се оглашавају према корисницима.

„Фејсбук је ту у савршеној позицији, јер поред саме друштвене мреже и Месинџера, као одвојених екосистема, у свом портфолију има и Инстаграм и Воцап", каже Мудринић.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Деонице Фејсбука су претпеле пад након што су разни скандали угрозили репутацију ове фирме

Како објашњава, спајањем Инстаграм, Воцап и Месинџер сервиса у један систем, Фејсбук ће до 2020. године имати унифицирану архитектуру, која у позадини омогућава сервисима да комуницирају на истој платформи.

„У том смислу, уколико нисте на Фејсбуку и одбијате да га користите, али комуницирате са пријатељима преко Воцапа, и даље ћете добијати рекламе које они виде на Фејсбуку."

„Алгоритми су им невероватно напредни и овакво умрежавање само значи више могућности за оглашиваче, мање приватности за кориснике", каже Мудринић.

Најважнији тренуци у историји Фејсбука

  • Фебруара 2004. The Facebook - како се првобитно звао - почиње са радом
  • Септембра 2006. постаје доступан корисницима ван Харварда
  • Децембра 2010. излази филм „Друштвена мрежа"
  • Априла 2012. купује Инстаграм
  • Маја исте године излази на берзу
  • Марта 2014. године купује купује ВР компанију Окулус за две милијарде долара, а априла и Воцап за 19 милијарди
  • Октобра 2018. оснивач Фејсбука Марк Закерберг сведочи пред Конгресом због наводне умешаности ове компаније у америчке изборе
  • До краја 2018, вредност компаније је спала на 49.4 милијарде долара, али је од тада поново скочила и сада износи око 65.6 милијарди, што Закерберга чини петим најбогатијим човеком на свету

Млади одлазе са Фејсбука, али не далеко

Млађи корисници полако одлазе са Фејсбука, али да ли то значи да он губи на популарности?

Не баш.

Седамнаестогодишња Ленка Секулић спада међу млађе кориснике ове друштвене мреже, како је имала само три године када је Фејсбук основан.

Ленка све мање времена проводи на Фејсбуку.

„Више сам га користила раније, али је у последње време почео да губи важност у мом животу", каже Ленка за ББЦ.

Њена главна „замерка" Фејсбуку је што су људи „престали да објављују било шта на њему".

„Једино се у друштву задржао Месинџер, за који морам да признам да је невероватно користан".

Ленка каже да је последњих година, Фејсбук заменила Инстаграмом, ког је Фејсбук купио 2012. године за милијарду долара.

Њен вршњак Михајло Живковић користи Фејсбук јер се „показао као најбоља мрежа за комуницирање и остваривање контакта са људима".

„Највише ми служи за прављење група са професорима или тренерима."

„Генерално, мислим да је у овом добу Фејсбук постао неопходан", каже Михајло.

Фејсбук, првих петнаест година

Сведоци смо шта је у протеклих деценију и по Фејсбук урадио добро, а шта лоше, углавном без већих санкција.

А шта, као његови корисници, можемо да тражимо од Фејсбука у годинама које долазе?

Какве техничке промене?

„Њихови продукт менаџери сами најбоље знају у ком смеру компанија треба да се развија", каже Марко Мудринић.

Додаје да Фејсбук не треба да дозволи превелики број пропалих производа, подсећајући на раније најављене сервисе за виртуелну реалност и видео сервисе који нису прошли најславније.

Мудринић објашњава да ће Фејсбук разним додацима покушавати да си приближи млађим корисницима, али да се промене у том пољу „дешавају толиком брзином да је немогуће говорити о Фејсбуковој доминацији над млађим корисницима".

„Фејсбук никада више неће моћи да постане нешто потпуно ново, али ће просто надограђивати портфолио куповином нових сервиса, као и до сада".

А шта очекујемо од њега са етичке стране?

„Да од почетка напишу правилник о приватности", каже Мудринић.

Тако да - Фејсбуче, желимо ти срећан 15 рођендан. Јер васпитање тако налаже.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи