Трампово обраћање нацији: Пет најважнијих ствари

  • Антони Заркер
  • Дописник из Северне Америке
Трампово обраћање нацији
Потпис испод фотографије,

Трамп је на половини мандата

Доналд Трамп је тренутно на половини мандата и током једног сата јуче председник је имао пажњу целе нације. Иако је најављено да ће говор бити уједињитељски, испод испеглане реторике и даље стоји оштар јаз међу две партије.

Ево четири најважније ствари које је Трамп изговорио, плус анализа одговора Демократске странке.

Нови говор, исти сукоб

Најбољи тренутак јучерашњег обраћања нацији Доналда Трампа догодио се када је председник споменуо да тренутно у америчком Конгресу седи највећи број жена од када постоји та институција, због чега је говор прекинут аплаузом.

Трамп је наравно свестан да већину људи који су пљескали чине припадници Демократске странке, који су победили на средњорочним изборима тако што су се супротставили његовим политичким идејама.

Они сигурно нису пљескали током наставка председниковог говора. Скамењеног израза лица, пратили су док је Трамп причао о имиграцији, када је позвао Конгрес да усвоји закон који ограничава абортус. Многи су гласно негодовали, кад је Трамп споменуо „сулуде истраге" своје администрације које ће угрозити „привредно чудо" које се тренутно одвија у САД.

Иако је побрао аплаузе због почасти коју је одао ветеранима Другог светског рата, деци која болују од рака и преживелима Холокауста, оштре поделе у америчкој политици су биле врло видљиве.

Потпис испод фотографије,

Трамп није дозволио Ненси Пелоси да се обрати Конгресу

Обраћање је почело са приметним омаловажавањем. Председник је започео говор, пре званичног увода председавајуће Представничког дома, Ненси Пелоси, из редова Демократске странке, што није у складу с традицијом.

Канцеларија Ненси Пелоси је на ово кршење протокола одговорила твитом док је председник говорио, а њен аплауз није деловао као одобравање - већ као жестока критика.

Две сукобљене стране започеле су годину у жестоком партијском клинчу, судећи по овом обраћању нацији, сукобу се не назире крај.

Нема попуштања у имиграционој полици

Највећи проблем у овом обраћању је тренутни сукоб између демократа и републиканаца у вези са имиграционом политиком и Трамповим предлогом за изградњу зида. Тај сукоб је довео до недавне блокаде федералне власти и, ако се не постигне компромис, могућа је нова блокада.

Председник, коме је главно усмерење у предизборној кампањи била изградња зида, одустао је од изградње такве конструкције дуж целе америчко-мексичке границе. Он више не помиње да ће направити бетонску структуру, већ описује зид као „паметну, провидну, челичну баријеру". Није поменуто ни да ће Мексико платити изградњу зида.

Ипак, председник је инсистирао на томе да зидови „функционишу и чувају животе". Демократе нису показале спремност да ће одобрити финансирање изградње било какве баријере.

Неко ће ипак морати да попусти.

Трамп није наговестио како ће овај проблем бити решен. Није претио да ће објавити „ванредно стање", које би му омогућило да ангажује војску да изгради зид без одобрења Конгреса.

Припрема за кампању реизбора

И док се демократски кандидати, а многи од њих седе у Конгресу, спремају да стану на црту Трампу на следећим изборима, ово обраћање се такође може посматрати као председников први велики говор у кампањи за реизбор.

Прво је навео постигнућа своје администрације. Говорио је о „невиђеном економском просперитету", похвалио се порастом дневница, отварањем 5,3 милиона нових радних места, од чега су 600.000 позиција у производњи, као и ниском стопом незапослености.

Трамп сматра да су за то заслужне пореске олакшице и смањење регулатива. Такође, по први пут од 1955. године, Америка извози енергију, за што је такође преузео заслуге (иако је овај тренд започет током Обамине владавине).

Ако привреда буде у добром стању, то ће бити главна тема током кампање за реизбор.

Међутим, кампања не служи само да се хвалите својим успесима, морате да убедите гласаче да је алтернатива потпуно погрешна. Неколико ствари које је Трамп изговорио наговестиле су шта ће бити његово усмерење у будућности.

Након што је причао о „бруталности" венецуеласке владе Николаса Мадура, Трамп је покренуо напад на политичке противнике.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Сенатор Берни Сендерс није био импресиониран Трамповим нападом на „социјалисте" у америчкој политици

„Узнемиравају нас позиви за више социјализма у нашој земљи", рекао је. „Америка је заснована на вредностима слободе и независности, не присили извршне власти, доминацији и контроли".

Недавно објављена истраживања показују да већи број демократа прихвата „позитивније стране социјализма" у односу на капитализам, иако се то односи на европски социјализам, а не венецуеланску диктатуру.

Остатак говора

Трамп се највише бавио спољном политиком у остатку говора. Поменуо је могућност повлачења из нуклеарног споразума који је потписан с Русијом и упозорио да у случају да нови договор не буде постигнут, Америка ће „потрошити рекордне суме новца како би омогућила најмодерније оружје" у односу на остале нуклеарне силе.

Похвалио се напретком у односима са Северном Корејом, поменуо нови самит са Ким Џонг Уном следећег месеца. Поменуо је и повлачење из „ратова без краја", као што је сукоб у Сирији и најавио да ће постићи мир у Авганистану. Није поменуо никакве рокове за ове потезе.

Што се тиче спољне политике, председник има широка овлашћења. Ако би Трамп игнорисао критике, које чак долазе из редова његове администрације, могао би да оствари неке од својих циљева.

Одговор демократа

Демократама је тешко да пронађу глас у партији, који такође не гаји, јавно или тајно, председничке амбиције.

Уместо да подрже потенцијалног кандидата за Белу кућу, демократе су се окренуле некоме ко није успео на недавним изборима - Стејси Ејбрамс из државе Џорџија.

Иако она тренутно нема функцију, кампања коју је водила за место гувернера Џорџије показује како данас изгледа Демократска странка - етнички шаролика и политички прогресивна.

Председник се није пуно бавио новим политичким предлозима, тако је Ејбрамс критиковала лабаву контролу ношења оружја, трошкове високог образовања, политику за спречавање климатских промена и ограничавање могућности гласања неким грађанима САД.

Потпис испод фотографије,

Новоизабране представнице у Конгресу потичу из Демократске странке

Критиковала је републиканце због блокаде федералне владе, такође је изјавила да је пореска реформа „уперена против радника" и говорила је о доприносу имиграната америчком друштву.

У Демократској страници постоје неслагања око универзалне здравствене заштите и ниске цене универзитетског образовања, начина за заустављање растуће неједнакости и спречавања расизма. Не постоји јединствен став о спољној политици, многе демократе су аплаудирале кад је Трамп поменуо повлачење из бескрајних ратних сукоба.