Кина забранила Монт Еверест за туристе - остављају много ђубрета

Поглед на Монт Еверест са тибетанске стране Image copyright Getty Images
Натпис на слици Све више људи жели да види највиши врх света

Кина је због велике количине ђубрета затворила кампове на Монт Евересту за све који немају планинарске дозволе.

То значи да туристи могу да иду само до Ронгбук манастира, који се налази на 5.200 метара - даље ће моћи само планинари који имају дозволу за пут на највиши врх света.

Планинари најчешће користе јужну страну планине, која припада Непалу, али у последње време је све више оних који иду преко Кине.

Кинески камп на Тибету популаран је и зато што је до њега могуће доћи аутомобилом, док је до непалског потребно шетати готово две недеље.

Монт Еверест, чији се највиши врх налази на 8.848 метара изнад нивоа мора, већ неко време се бори са великом количином ђубрета.

Све, наравно, због туриста.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Туристи ће моћи да иду само до Ронгбук манастира

Из Удружења кинеских планинара кажу да је 40.000 људи посетило њихов камп 2015. године, последње са званичним бројкама, а сличне податке истичу и власти Непала за 2016. и 2017.

Због тога су кинеске власти у јануару објавиле и да ће годишњи број успона на Монт Еверест ограничити на 300.

На друштвеним мрежама у Кини недавно се и проширила вест да ће камп бити потпуно затворен за све, али су званичници то негирали.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Чишћење Монт Евереста је велики проблем због хладноће и велике висине

Колико је ђубрета и отпада тамо остављено показују бројке - осам тона отпада прикупљено је прошле године, у три акције чишћења.

Међу тим отпадом су ђубре, људске фекалије, али и бачена или заборављена опрема за планинарење.

Тих акција ће бити и ове године, када ће бити покушано и извлачење страдалих планинара, чија су тела остала изнад 8.000 метара.

У том делу је ваздух толико редак да је немогуће дисати, а због висине и хладноће многи преминули често остану тамо годинама или чак деценијама.

Више о овој причи