Самит Израелa и Вишеградске четворке отказан због спора о холокаусту и „расизму“

Премијери Матеуш Моравијецки и Бењамин Нетањаху у Варшави, фебруар 2019 Image copyright Reuters
Натпис на слици Премијери Матеуш Моравијецки и Бењамин Нетањаху на Блискоисточном самиту у Варшави

Самит лидера земаља средње Европе у Израелу отказан је након расправе пољских и израелских званичника о холокаусту.

Пољска je отказала учешће након, како су саопштили, увредљивих изјава израелских званичника о учешћу Пољака у злочинима над Јеврејима.

Конкретно, новопостављени министар спољних послова Израела Израел Кац изјавио је да „Пољаци антисемитизам упијају са мајчиним млеком".

Пољски премијер Матеуш Моравијецки оценио је изјаве Каца као „расистичке и неприхватљиве". Увредила их је и ранија изјава израелског премијера Бењамина Нетањахуа да су „Пољаци сарађивали са Немцима" током холокауста.

У злочинима нацистичке Немачке живот је изгубило шест милиона Јевреја, углавном у Пољској. Неки Пољаци су сарађивали са нацистима.

Израел је требало да буде домаћин самита и окупи Вишеградску четворку - Пољску, Чешку, Мађарску и Словачку.

У понедељак су саопштили да ће тројица премијера који су најавили присуство, односно сви сем пољског, имати билатералне сусрете са Нетањахуом.

„То онда није Вишеградска четворка, већ самит са члановима Вишеградске групе", изјавио је званичник израелске владе.

Влада Пољске је саопштила да је њено повлачење са овог састанка „недвосмислена порука другим владама и међународној заједници да је историјска истина најважнија".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Аушвиц, 1944: Немачке СС јединице одговорне за масовна убиства у индустријским комплексима у окупираној Пољској

Шта је изазвало ескалацију?

Постоји дуготрајна напетост између пољске конзервативне владе и Израела због холокауста.

Тај сукоб се у суботу поново распламсао, када је Моравијецки одговорио на питање израелског новинара на безбедносном форуму у Минхену.

Питање се односило на пољски закон којим се прописује да је увреда рећи како је пољски народ био саучесник у нацистичким злочинима.

„Наравно да неће бити кажњиво, неће се сматрати кривичним делом да неко каже да су постојали пољски починиоци, као што је било јеврејских, руских или украјинских, не само немачких починилаца", рекао је Моравијецки.

Инсинуација да су неки Јевреји били саучесници у холокаусту изазвала је жестоку реакцију у Израелу и то је довело до изјаве о „антисемитизму у мајчином млеку", што је цитат покојног израелског премијера Јицака Шамира.

С друге стране, то је разљутило Пољску, која је преко Ане Азари, амбасадорке Израела у Варшави, упозорила Тел Авив да би Пољска могла да бојкотује предстојећи самит.

Image copyright EPA
Натпис на слици Пољаци протестују испред амбасаде Израела 15. фебруара

Моравијецки је касније саопштио да неће учествовати на самиту, осврћући се на изјаву Каца:

„Такве речи су неприхватљиве како у дипломатском свету тако и у јавности. Пољаци су највише пропатили [због нацистичке Немачке], заједно са Јеврејима и Ромима."

У понедељак се Пољска и званично повукла са самита.

Помагали Јеврејима

Истраживања показују да су хиљаде Пољака сарађивале са нацистима, али је било и много Пољака који су ризиковали своје животе да би помогли Јеврејима - ту чињеницу је потврдио и израелски Меморијални центар Јад Вашем.

Варшава тврди да су Пољаци дуго били погрешно довођени у везу са злочинима које је нацистичка Немачка починила на територији Пољске. Нацисти су управо у Пољској изградили неке од најозлоглашенијих логора смрти након што су окупирали ову земљу на почетку рата 1939. године.

Око шест милиона пољских грађана настрадало је током Другог светског рата, а половина од тога су били Јевреји.

Повезане теме

Више о овој причи