Мексички зид: 16 држава САД поднело тужбу против Трампа

протест против зида Image copyright AFP
Натпис на слици Демократе су поднеле тужбу против Трампа

Коалиција од 16 америчких држава предвођена Калифорнијом тужила је администрацију председника Доналда Трампа због одлуке да прогласи ванредно стање како би прикупио средства за изградњу зида на граници са Мексиком.

Трамп је у петак објавио декларацију којом планира да заобиђе Конгрес након што су демократе, које чине већину у представничком дому, одбиле да одобре 5,7 милијарди долара за изградњу зида.

Државе су саопштиле да желе да блокирају Трампову „злоупотребу председничке моћи".

Трампова најава уследила је након што је потписао закон о потрошњи како би се избегла још једна блокада владе која му је дала само 1,375 милијарди долара за нове граничне баријере.

Трамп је рекао да нема потребе за проглашавањем ванредног стања, али да је то учинио у нади да ће брже добити средства за зид. Аналитичари кажу да би управо ове изјаве могле да буду коришћене на суду против Трампа.

Шта пише у тужби?

У тужби поднетој у понедељак, државе траже да Трамп обустави увођење ванредног стања, наводећи да је његова одлука „неуставна и противзаконита."

Image copyright AFP
Натпис на слици Избеглице налазе начин да пређу овај зид

„Тужили смо председника Трампа како бисмо га спречили да унилатерално пљачка новац пореских обвезника који је Конгрес издвојио за становнике наших држава. За већину нас, канцеларија председништва није место за представе", рекао је државни тужилац Калифорније Ксавијер Бекера.

Тужбу су, поред Калифорније, поднеле су државе Колорадо, Конектикат, Делавер, Хаваји, Илиноис, Мејн, Мериленд, Минесота, Невада, Њу Џерзи, Њу Мексико, Њујорк, Орегон, Вирџинија и Мичиген.

У свим државама, осим у Мериленду, на власти су демократе. Они тврде да би наређење председника Трампа да преусмери средства за плаћање зида коштало милионе долара, штетећи њиховој привреди.

Бела кућа се није огласила овим поводом.

Гувернер Калифорније Гавин Нусом одбацио је председникову одлуку као „политичко позориште", док је државна тужитељка Летитија Џејмс, која долази из редова демократа, обећала да ће „се борити свим правним средстима која су јој на располагању".

Тужба је поднета суду у северном округу Калифорније.

Више о овој причи