Берни Сандерс најавио нову кандидатуру: „Време је да завршимо револуцију"

US Senator Bernie Sanders Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сандерс се кандидовао и 2016. године, када је изгубио од Хилари Клинтон

Амерички сенатор Берни Сандерс каже да ће се 2020. поново кандидовати за председника, што ће му бити други такав покушај у табору демократа.

Сенатор из Вермонта, стар 77 година, због напредних ставова постао је звезда председничке кампање 2016, иако је изгубио ту трку.

Како је навео у поруци присталицама - време је да заврши започету „политичку револуцију".

Сандерс је познат као жестоки критичар америчког председника Доналда Трампа, а сада га је описао као „патолошког лажова" и „расисту".

Иначе, он је независни сенатор, који сарађује са демократама.

Сада је постао једно од најпознатијих лица која су најавила кандидатуру, а прва истраживања јавног мњења указују да би могао да догура далеко.

Он тражи општу здравствену заштиту, минималну зараду од 15 долара и бесплатно факултетско образовање, што је привукло младе гласаче. Поред тога, добио је милионе долара у малим донацијама и постао један од стубова левице.

У трци за номинацију демократа 2016. године изгубио је од Хилари Клинтон.

„Пре три године, када смо причали о овим и другим идејама, речено нам је да смо радикални и екстремни", навео је Сандерс.

„Ви и ја заједно, као и кампања из 2016. године, покренули су политичку револуцију. Време је да завршимо ту револуцију и у пракси применимо визију за коју смо се борили".

Image copyright University of Chicago Library
Натпис на слици Сандерс говори на Комитету за расну јаднакост 1962. године

Више није аутсајдер

Ентони Зуркер

После покрета који је 2016. направио велику буру у Демократској партији, Берни Сандерс сада поново жели да стигне до врха.

Сада неће бити аутсајдер - трку почиње са чела, што има бројне предности.

Међутим, све то има и цену. За разлику од 2016. године, када је Хилари Клинтон избегавала да се суочи са њим, из страха да ће је његове присталице касније одбацити као опцију за гласање, нови ривали неће имати тај проблем.

Те 2016. „демократски социјалиста", како је себе назвао, истакао је напредан програм.

Ипак, делом и због његових утицаја, читава Демократска партија је доста отишла улево када је реч о питањима здравствене заштите, образовања и нејаднакости прихода.

Сада његова порука више није јединствена.

Сенатор из Вермонта ће задржати базу присталица, али да ли ће неки други гласачи желети ново лице? То би могло да доведе до сукоба између њих и оних који верују да је Берни „револуција" једини пут напред.

Ипак, Сандерс има добре шансе, али неће бити лако.

Елизабет Ворен, Кристен Гилибранд, Камала Херис, Џон Дилејни и Џулијан Кастро такође су најавили кандидатуру и први пут је то урадило више жена.

Такође, уколико Сандерс успе, постаће најстарији председнички кандидат у историји САД.

„Веома добро знате да живимо у кључном и опасном тренутку у америчкој историји", навео је он.

„Боримо се против председника који је патолошки лажов, преварант, расиста, сексиста, ксенофоб, неко ко подрива америчку демократију и води нас у правцу аутократије".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сандерс је у кампањи из 2016. привукао велики број младих гласача

Ко је Берни Сандерс?

Сандерс је независни сенатор са најдужим стажом у историји Конгреса, али се кандидује у табору демократа јер, како каже, кандидат треће партије има мање шансе.

Студирао је на Универзитету у Чикагу, а током 60-тих и 70-тих учествовао је у антиратним протестима и борбама за људска права, попут Марша на Вашингтон 1963. године.

Он је 1990.године изабран у Конгрес и тамо је био све док се није кандидовао и освојио место у Сенату 2007. године.

Када је 2016. ушао у трку за кандидата демократа на председничким изборима нико му није давао много шанси, али је након неколико телевизијских дебата постао права звезда.

Себе назива „демократским социјалистом", што је описао као особу која жели да „створи функционалну економију за све, а не само за веома богате".

Када је реч о спољној политици, сматра да увек прво треба искористити све дипломатске начине за решавање проблема, а гласао је против напад на Ирак 2002. године.

Те 2016. је био највећи ривал Хилари Клинтон, али је на крају она освојила номинацију демократа, након чега је изгубила од Трампа.

Више о овој причи