Протести у Француској: Хиљаде људи устало против антисемитизма

Протестанти током шетње у Паризу

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Протести су одржани у Паризу и још седамдесетак градова широм Француске

Хиљаде људи протестовало је широм Француске против све чешћих антисемитских напада.

На Тргу републике у Паризу окупљени су носили транспаренте „Доста је", а сличних порука било је и у другим градовима.

Протестима су се прикључили и бивши председници Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Само неколико сати пре почетка протеста оскрнављени су јеврејски гробови.

Оливије Фор, секретар Социјалистичке партије, позвао је прошле недеље на окупљање у Паризу. Протести су затим организовани уз учешће педесетак политичких партија, синдиката и удружења у око 70 градова, укључујући и Марсеј, Бордо и Нант.

„Не верујем да је оваква реакција икога изненадила", рекао је један од учесника протеста у Паризу, Фредерик Обер, за ББЦ.

„Не разумем зашто су људи љути на Јевреје", рекао је Алан, који је одбио да открије своје презиме.

Зашто људи протестују?

Антисемитски напади већ неколико месеци дешавају се широм Француска.

Само у последњих недељу дана, вандали су оскрнавили портрете оних који су преживели холокауст, попут бивше француске министарке Симон Веј. На пекари у Паризу исписали су на немачком реч „Јевреј" и исекли дрво засађено у спомен на младе Јевреје које су банде антисемитиста мучиле до смрти.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Антисемитске нападе у Француској осудиле су многе земље

У уторак је француски председник Емануел Макрон посетио јеврејско гробље на истоку Француске, где је нацистичким симболима оскрнављено готово 100 гробова.

„Ко год да је ово урадио не заслужује да буде држављанин Француске и биће строго кажњен", рекао је Макрон.

У видео поруци израелски премијер Бенјамин Нетанијаху осудио је овај напад називајући га „шокантним", и додајући да је антисемитизам „куга која угрожава све".

Француска има најбројнију јеврејску заједницу у Европи - око 550.000 људи.

Према статистичким подацима објављеним прошле недеље, број антисемитских напада у Француској порастао је за 74 одсто - са 311 у 2017. години, на 541 у 2018. години.

Француски премијер, Едуард Филип, изјавио је за магазин Ел експрес да влада разматра измене закона којима би се ограничио говор мржње на друштвеним мрежама.

Током интервјуа, Филип је рекао да је антисемитизам „дубоко укорењен у француском друштву".

Да ли се ово дешава и у другим државама?

Јеврејске заједнице већ неко време упозоравају да десница, која је све јача широм Европе, промовише антисемитизам и мржњу према другим мањинским групама.

Подаци објављени у Немачкој прошле недеље показују да је у протеклих годину дана број антисемитских прекршаја порастао за 10 одсто, а број физичких напада за 60 одсто.

Напади су приписивани екстремним десничарима и исламистичким групама.

Истраживање Европске комисије које је обухватило 28 земаља, показало је да се виђења оних који припадају и оних који не припадају јеврејској заједници значајно разликују.

Извештај, објављен прошлог месеца, показао је да 89 одсто припадника јеврејске заједнице сматра да се антисемитизам „знатно повећао" у последњих пет година - што је виђење које дели само 36 одсто осталих грађана.