Дан након смрти морнара са фотографије: Исцртана статуа која слави пољубац

Графити на Флориди Image copyright Sarasota Police Department
Натпис на слици Покрет стигао и на Флориду, у специфичном издању

Дан после смрти америчког морнара, који је усликан на чувеној фотографији како љуби девојку на њујоршком Тајмс скверу током прославе краја Другог светског рата, исцртана је статуа на Флориди која приказује управо тај тренутак.

На статуи која је названа „Безусловна предаја", а која се налази у Сарасоти на Флориди, црвеном бојом је исписан назив светског покрета #МеТоо, који је у свету покренуо дебату о сексуалном злостављању.

Локална полиција проценила је да штета износи од око 1.000 долара „због велике површине коју графити покривају".

За многе, слика Џорџа Мендозе како љуби Грету Зимер Фридмен представља симбол еуфорије која се осећала широм САД-а на дан када се Јапан предао, чиме је окончан Други светски рат.

Међутим, последњих неколико година активисти се жале да фотографија приказује чин сексуалног напада, јер девојка није пристала да пољуби морнара.

У интервјуу 2005. године за часопис који пише о ратним ветеранима Грета Зимер Фридмен је рекла да није имала избора да ли ће пољубити морнара, већ да ју је он „зграбио".

Ипак, она је јасно ставила до знања да је пољубац био „радосни чин" и „нешто што се догодио под паролом - хвала Богу да је рат готов."

Након смрти Зимер 2016. године, њен син је рекао Њујорк тајмсу да она није гледала негативно на тај догађај.

Локална полиција у Сарасоти објавила је фотографије оштећене статуе на друштвеним мрежама, наводећи многе да и сами покажу колико су узнемирени због графита и инсинуације да је пољубац био сексуални напад.

„Ова статуа представља период са којим многи не могу да се поистовете", написао је један корисник Фејсбука. "Цела земља је славила крај рата - сви су били заједно на тој прослави."

Други је коментарисао: „Сексуални напад је страшна ствар, али то свакако није била та ситуација. Уверавам вас да човек који је преминуо ове недеље није размишљао о сексуалном злостављању жене када је сазнао да је Други светски рат завршен!"

Други су сугерисали да је вандализам показатељ непоштовања, с обзиром на недавну смрт тадашњег морнара.

„Тужно је, поготово што је тај човек управо преминуо у 95. години."

Међутим, други су тврдили да су графити оправдани. Један корисник Фејсбука је позвао градске власти да „уклоне статуу".

„Може се звати 'Безусловна предаја', а заоправо је била 'Нежељена предаја'. Девојка није ни познавала момка, а он ју је само зграбио и пољубио ", пише овај корисник друштвених мрежа.

„Не кажем да се она осећала као жртва, али технички је то био нежељени сексуални чин. Једноставано је", написала је друга особа.

„Покрет МеТоо је такође намењен да едукује жене и да покаже да мушкарци не могу да их посматрају као сексуалне објекте када то желе!"

Градске власти потврдиле су да су графити уклоњени у уторак ујутро.

Више о овој причи