Данска: Каквог је укуса пиво старо 113 година

Старе пивске флаше Image copyright DR TV
Натпис на слици Флаше су биле пажљиво поређане у гајби у дрвеном поду

Током реновирања некадашње зграде пивнице у данском граду Виборгу, грађевински радници пронашли су гајбу пива старог више од једног века.

Пиво, произведено пре 113 година у данас затвореној пивари Один, било је сакривено испод подних дасака. Ту је гајба преживела оба светска рата, навела је данска државна телевизија ДР.

Радници су одмах обавестили локални музеј.

„Ово је заиста јединствен проналазак. Затварачи су ту, па и етикете. Све је сачувано.

„Чини ми се да је у тој гајби цела колекција пива која се продавала пре толико година", рекао је Дан Ерстед Мелер из музеја у Виборгу.

Пиво је испарило из две флаше на којима су затварачи иструлили, али је преосталих пет флаша нетакнуто.

Три врсте пива налазиле су се у гајби - Принсенс Бриг, Один Пилзнер и Виборг Пилзнер.

Старе флаше пиваре Один нису велико откриће, али је права реткост да је у њима сачувано и пиво.

Откуд гајба у поду?

Међу флашама је пронађена и цедуљица са потписом особе која се презивала Персон. Персон је био један од руководилаца пиваре Один почетком 20. века, и верује се да је захваљујући њему посрнула фабрика стала поново на ноге.

Image copyright viborgmuseum.dk
Натпис на слици Пивара Один у Виборгу

"Не знамо колико дуго ће ова пивара постојати и зато смо одлучили да ову поруку и пиво које правимо ставимо испод пода", стајало је у поруци.

Ово није први такав случај у Данској. Пре 11 година у подруму Карлсбергове пиваре у Копенхагену запослени су пронашли пивске флаше из 1883. године.

Захваљујући остацима квасца из тих флаша, Карлсбергови стручњаци су успели да поново направе ту врсту пива. Ерстед Мелер из музеја у Виборгу сматра да би и Одиново пиво на исти начин могло да буде враћено у живот.

Image copyright DR TV
Натпис на слици Седам пивских флаша старих 113 година

„Било би лепо сазнати каквог је укуса било пиво 1906. године. Пивара Один је део историје Виборга и због тога је најновије откриће веома важно", рекао је Ерстед Мелер.

Он је позвао грађане да контактирају музеј за све старе предмете које пронађу у својим кућама, јер би могли да буду „злата вредни".

Ипак, пива из Виборга неће моћи да `васкрсне` матична кућа. Пивара Один затворена је 1988, после 156 година рада. У тренутку затварања била је најстарија пивара у Данској.

Image copyright DR TV
Натпис на слици Цедуљица пронађена у гајби пива

Више о овој причи