Папа Фрања: Неопходна конкретна решења у борби против злостављања деце у цркви

Папа Фрања Image copyright Reuters
Натпис на слици Папа је под притиском да се конкретним мерама избори против проблема сексуалног злостављања

Папа Фрања изјавио је да свет очекује више „конкретних мера" у борби против сексуалног злостављања деце у црквеним редовима, а не само „обичне и очигледне осуде".

Током конференције која је сазвана да би се дискутовало о скандалима који су протресли Римокаточку цркву, папа је изјавио да се мора чути „позив у помоћ оних најмлађих који траже правду".

Детаљи о сексуалном злостављању су испливали широм света, а црква се нашла на мети због прикривања злочина.

Жртве кажу да је неопходно увести нове протоколе који ће заштитити малолетнике.

На историјском четвородневном самиту учествовали су поглавари националних бискупских конференција из преко 130 земаља.

Папа је раније изјавио да овај самит - под називом „Заштита малолетника у цркви" - представља само почетак разговора.

Врховни поглавар Римокатоличке цркве је под великим притиском због очекивања да покаже иницијативу и пронађе изводљива решења за једну од најозбиљнијих криза модерне цркве.

„Свети народ очекује од нас не само обичне и очигледне осуде, већ да спроведемо конретне и ефектне мере у дело. Неопходна су конкретна решења", изјавио је папа у кратком уводном говору.

„Молим се Светом Духу да нам пружи подршку у овим временима и помогне нам да трансформишемо ово зло у прилику за освешћење и прочишћење. Нека нам Девица Марија покаже како да излечимо тешке ране које је и деци и верницима донео скандал педофилије."

Image copyright AFP
Натпис на слици Папа Фрања је заказао конференцију да би се расправљало о скандалима унутар цркве

Папин највећи изазов

Мартин Башир, ББЦ уредник за верска питања

Папа Фрања мора да се суочи са претпоставкама, ставовима и праксама који су омогућили да се развије култура злостављања. Обим овог задатка може да буде огроман.

Ово је само почетак покушаја суочавања са болешћу која трује цркву од 1980-тих, рушећи њен морални ауторитет.

Пажња јавности сада је усмерена на Папа Фрању, који је на челу цркве која има више од 1.2 милијарде следбеника и присутна је у дословно свакој држави на планети.

Папа Фрања је почео каријеру са пуно ентузијазма за једног човека који је изабрао пастирски имиџ уместо помпе и церемонијалности, понизност и саосећајност уместо замке коју носи високи статус. Како ће се ова прича завршити зависи од корака које предузима и протокола које усваја у борби против злостављања.

Папа је позвао на „одлучно деловање" када је изабран 2013. године, али критичари кажу да није урадио довољно да би бискупи који су наводно заташкавали злостављање преузели одговорност.

Верује се да има више хиљада жртви које се свештеници сексуално злостављали.

Посматрачи тврде да је усвајање универзалних протокола велики изазов јер црква као институција постоји и делује унутар широког спектра култура и правосуђа.

Иако је дошло до напретка у неким земљама, у другим ово питање није на листи приоритета. Неке цркве, посебно у Азији и Африци, чак у потпуности негирају да овај проблем постоји.

Надбискуп Маниле, кардинал Луис Антонио Тагле, изјавио је да је злоупотреба моћи узрок злостављања у свештеничким редовима.

Али многи, укључујући и конзервативне критичаре папе Фрање, супротстављају се оваквом ставу и верују да је хомосексуалност прави узрок злостављања.

На самом почетку самита, један од четворице организатора - надбискуп Мумбаија Освалд Грасијас, један од највиших кардинала - признао је да је могао да на бољи начин реагује на наводе о злостављању који су стигли до њега.

Неке групе жртава сумњају да ће се било какве конкретне мере спровести током конференције, називајући овај догађај маркетнишким триком чији је циљ да се побољша имиџ цркве.

Више о овој причи