Напао свештеника па завршио у затвору после ДНК анализе пљувачке

Bradley Wallace Image copyright Spindrift
Натпис на слици Бредли Волас има 24 године, а признао је напад на католичког свештеника

Бредли Валас из Глазгова осуђен је на 10 месеци затвора јер је пљунуо свештеника Томаса Вајта током прошлогодишњег марша Оранжиста.

Оно што је посебно интересантно у овој причи је чињеница да је Валас идентификован на основу ДНК анализе пљувачке са Вајтове свештеничке одоре.

До инцидента је дошлом током поменутог марша присталица протестантског реда Оранжиста. Вајт, католички свештеник тог 7. јула стајао је испред цркве Светог Алфонса у Глазгову и покушао је да утрчи унутра, међутим, Валас је ипак стигао да га пљуне.

Он је пре месец дана признао шта је урадио, а у образложењу пресуде суд у Глазгову је навео да се ради о кривичном делу које је мотивисано верском нетрпељивошћу.

Image copyright Archdiocese of Glasgow
Натпис на слици Томаса Вајта су учесници марша пљували и вређали

„Пред судовима у Шкотској и даље има много случајева верске нетрпељивости и ти случајеви продубљују поделе у друштву. Како неко као Валас, који има 24 године, не зна да је лоше изазивати верску нетрпељивост", рекао је судија Ендру Куби.

Он је додао да је Валас био део „гротескне представе" због које је свештеник био приморан да побегне у цркву како би избегао непријатељски настројену групу људи,

Према његовим речима, ова казна требало би да буде упозорење за остале.

Image copyright Google
Натпис на слици Црква светог Алфонса налази се у источном делу Глазгова

Шта се тачно десило?

Тог 7. јула 2018. године поворка се поделила на више група које су различитим рутама ишле кроз град.

У оптужници је наведено да је свештеник Вајт управо завршио недељну мису и стајао испред улаза поздрављајући се са верницима.

Када је видео поворку Оранжиста покушао је да уђе назад у цркву, али му то није пошло за руком.

Наводи се и да је још већи инцидент спречила полиција која је била распоређена у улици у којој се налази црква.

Група људи из поворке Оранжиста почела је да пљује у правцу свештеника Вајта и верника који су напуштали цркву Светог Алфонса после мисе.

Воласов адвокат Џон Куган пред судом је рекао да је његов брањеник тражио састанак са свештеником Вајтом како би се извинио.

Више о овој причи