Аустралијски близнаци: Случај који се ретко рађа

Two sperm fertilising an egg

Аутор фотографије, Queensland University of Technology

Потпис испод фотографије,

Јајна ћелија оплођена с два сперматозоида

Опште је познато да постоје једнојајчани и двојајчани близанци, али већина људи не зна да постоје још неки типови близанаца, попут ових - полуидентичних.

Они се развијају поделом јајне ћелије коју су оплодила два сперматозоида.

Доктори из Бризбејна кажу да је овакав случај близанаца забележен други пут у свету.

Дечак и девојчица, који сада имају четири године, деле само део очевог ДНК.

Стручњаци кажу да ембриони овако зачети ретко преживе.

Николас Фиск, професор који је водио тим лекара који су бринули о мајци и близнацима у Краљевској женској болници у Бризбејну 2014. године, каже да су открили о каквим близанцима је реч током рутинског прегледа .

То је био први пут да су полу-идентични близанци откривени током трудноће. Доктори кажу да је мајка затруднела природним путем у 28. години.

Студија о овом случају је објављена у медицинском часопису The New England Journal of Medicine.

„Ултразвук који је рађен у шестој недељи трудноће показао је да постоји једна постељица, а положај амнионских кеса је указивао да ће се родити идентични близанци.

„Међутим, у 14. недељи на ултразвук смо видели да се ради о дечаку и девојчици, што је немогуће код идентичних близанаца", каже професор Фиск.

Како је до тога дошло?

Идентични, једнојајчани или монозиготни близанци деле 100 посто генетског материјала и увек су истог пола. Могу имати једну заједничку постељицу, две одвојене постељице или две постељице спојене у једну.

Двојајчани или дизиготи деле 50 посто гена, исто као сва браћа и сестре. Могу бити истог или различитог пола, могу, али и не морају да имају исту крвну групу. Имају две одвојене постељице или две постељице које се спајају у једну.

Полу-идентични близанци деле око 75 одсто заједничких гена - више него двојајчани, али мање од једнојајчаних.

Како настају близанци?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Близанци

Двојајчани близанци се чешће рађају. Статистика показује да њих рађају старије мајке. Вештачка оплодња такође може да доведе до близаначке трудноће, јер се у материцу поставља више заметака.

Према Асоцијацији Тамба која прати број близаначких трудноћа, годишње се у Великој Британији роди око 12 хиљада близанаца.

„Изузетан случај"

Први случај полу-идентичне трудноће забележен је у Сједињеним Америчким Државама 2007. године.

Фиск каже да и базе података у другим државама указују на то да су овакве близаначке трудноће ретке и да у досадашњим истраживањима нису наилазили на случајеве полу-идентичних близанаца.

„Пратили смо 986 близаначких трудноћа и нисмо наишли на полу- идентичне трудноћу. Ово је заиста изузетан случај".