Инстаграм је једна од најопаснијих друштвених мрежа за децу, показало истраживање

Anonymous girl using a phone Image copyright Getty Images
Натпис на слици Деца и млади нису безбедни на Интернету

Педофили све више користе друштвене мреже, посебно Инстаграм како би намамили децу, стоји у студији Удружења за заштиту деце од насиља.

Полиција у Енглеској и Велсу је током полугодишњег периода забележила 1.944 инцидената са сексуалном конотацијом у које су била укључена деца.

За овакву врсту комуникације с децом највише је коришћен Инстаграм 32% (забележено је 1.317 случајева), Фејсбук 23% и Снепчет 14%.

Фејсбук и Инстаграм се жестоко боре против тога. У априлу 2017. године одлучено је да се оваква врста комуникације кажњава.

Годину и по дана након доношења одлуке, забележено је пет хиљада оваквих преступа, али у Удружењу кажу да ова бројка не осликава право стање ствари.

Полицијски извештаји говоре да седам од 10 жртава су девојчице узраста од 12 до 15 година. Свака пета девојчица је млађа од 11 година, а најмлађа жртва имала је само пет година.

Удружење које се бави заштитом деце од насиља захтева да нови закони натерају друштвене мреже да заштите децу.


Дописивали су се, а онда...

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Децу са друштвених мрежа вребају сексуални предатори

У случају које је Удружење пратило, девојчицу од 13 година искористио је младић од 24 године.

Емили (право име је познато редакцији) је упознала момка преко пријатеља. Рекао је да има 16 година, али се убрзо предомислио и рекао да заправо има 18. Она је њему рекла да има 13 и касније током вечери су комуницирали и преко Фејсбука и преко Снепчета.

„Све се брзо дешавало. Разменили смо неколико порука које су убрзо постале сексуалне, затим смо слали једно другом фотографије и снимке, а онда се договорили да ме покупи после школе. Одвезао ме је на неко тихо место...одвео ме у шуму где смо имали сексуални однос.

„Није желео да разговара с мном, већ ме је одвезао до пута који води ка мојој кући. Потом ме је избацио из аутомобила. Крварила сам и плакала. То је било моје прво сексуално искуство".

Њена мајка је рекла да су она и њен супруг знали да њихова ћерка користи друштвене мреже.

„Мислили смо да смо све урадили како бисмо заштитили нашу децу, али нисмо успели да заштитимо Емили".


Деца и млади морају бити на првом месту

Директор Удружења Питер Ванлес каже да друштвене мреже не поштују правила.

„Подаци говоре да деца не могу да буду безбедна на друштвеним мрежама. Не смемо да чекамо да се догоди следећа трагедија. Компаније морају да реагују".

Из Националне агенције за борбу против криминала кажу да платформе које деца и млади људи користе морају да имају механизме који спречавају овакво понашање на Интернету.

„Деци и младима су потребна упозорења када су овакве ситуације у питању".

Портпаролка Фејсбука и Инстаграма каже да је сигурност младих на првом месту.

„Користимо напредну технологију и блиско сарађујемо с полицијом и ЦЕОП (Експлоатација деце и заштита на Интернету) како би заштитили младе људе и борили се против овакве врсте садржаја".

Из Снепчета кажу да је искоришћавање било којег члана њихове заједнице, посебно младе особе, „апсолутно неприхватљиво".

„Улажемо велике напоре да спречимо овакве врсте активности на Снепчету".

Ова друштвена мрежа препоручује да млади људи не деле своје корисничко име јавно, као и да за пријатеље не додају људе које не познају.

Повезане теме

Више о овој причи