Истраживање: Трудноћа безбедна само пар месеци након губитка детета

Трудна жена

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

у Србији је 2017. године 349 беба било мртворођено

Не постоји разлог за одлагање нове трудноће након спонтаног побачаја или превременог порођаја, показује истраживање објављено у медицинском журналу Лансету.

Женама се често говори да треба да сачекају годину дана како би поново затруднеле, али студија показује да жене које се на то одлуче раније немају повећан ризик од проблема у трудноћи.

Међународна студија урађена је на основу података о 14.000 порођаја.

Алекс Хазел, професор са Универзитета у Манчестеру казао је да његова порука женама гласи „да не треба да брину".

„Све док добијају потпуне информације о томе зашто је њихова беба умрла, избор када ће поново затруднети зависи само од тога да ли су психолошки спремне."

Хазел додаје да нема психолошких разлога да након годину дана жена не покуша да поново остане трудна, али да због стреса неки парови одлажу ову одлуку.

У многим земљама, смернице о планирању трудноће након губитка бебе врло су оскудне, наводи се у студији.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији је 2017. године, 349 беба било мртворођено. Подаци за 2018. још нису доступни.

Чекати или не

Истраживање је урађено на основу података о 14.452 жене из Западне Аустралије, Финске и Норвешке које су родиле мртворођенче у претходних 37 година.

Њихове наредне трудноће завршиле су се превременим порођајем у 18 одсто случајева, девет одсто беба рођено је премало за свој узраст, а два одсто жена поново је родило мртворођенчад.

Студија је показала да вероватноћа да поново изгубе бебу није била виша код жена које су затруднеле у року од 12 месеци од рођења мртворођенчета у односу на жене које су на нову трудноћу чекале две или више година.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

У обзир треба узети и остале факторе, попут здравља жене и њеног узраста

Од трудноћа обухваћених студијом, 9.109 или 63 одсто зачето је у року од 12 месеци од претходне.

Истраживање је водила др Анета Реган са Картин Универзитета у Аустралији, а резултати су корисни за све оне који планирају трудноћу након мртворођенчета.

Др Реган је рекла да жене које не дају себи довољно времена да се опораве од претходне трудноће ризикују да у другом стању остану са „лошим метаболизмом који је повезан са повећаним ризиком од ограничења раста фетуса и дефеката при рођењу".

Међутим, она каже да је мања вероватноћа да се то догоди након спонтаног побачаја или превременог порођаја.

" Постоје и други фактори који треба да буду узети у обзир", каже Марк А. Клебаноф са Истраживачког института у Националној дечијој болници у Сједињеним Америчким Државама.

„Уместо да се придржавају строгих правила, клиничке препоруке треба да узму у обзир садашњи здравствени статус жене, њен узраст и жеље о разлици у годинама између деце и бројности породице, а након губитка, нарочито њену емотивну спремност да поново затрудни."

Шта је мртворођење?

  • Мртворођење је када се беба роди мртва након 24. недеље трудноће
  • Рођење мртве бебе пре 24. недеље трудноће сматра се побачајем или кансим губитком
  • Нека мртворођења су повезана са компликацијама са постељицом, проблемима са фетусом или здрављем мајке. Остали разлози нису откривени