Хилари Клинтон одбацила тврдње о кандидатури за председника 2020.

Демократски председнички кандидат Хилари Клинтон на митингу у Манчестеру, Њу Хемпширу, 6. новембра 2016.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Спекулисало се да ће Клинтон, као бивши кандидат за председника, ући у трку за председника 2020.

Хилари Клинтон демантовала је да ће по други пут ући у трку за председника 2020.

„Нећу се кандидовати, али ћу наставити да радим и заступам оно у шта верујем", рекла је Клинтон за њујоршки ТВ програм „Њуз 12".

Многи су веровали да ће она 2016. као кандидат Демократске странке постати прва жена председник Америке, али је претрпела изненађујући пораз од Трампа.

На питање „Њуз 12" хоће ли се убудуће кандидовати за било коју јавну функцију, одговорила је: „Мислим да нећу".

У овом интервјуу је Клинтон по први пут дефинитивно одбацила спекулације да би могла да наследи Трампа 2020.

Истиче да је разговарала са неким од демократа који су најавили кандидатуру за следећи круг избора.

„Рекла сам им свима, не узимајте ништа здраво за готово", изјавила је Клинтон.

Клинтон је била прва жена у историји Америке номинована за шефа државе испред највеће странке.

Иако је важила за фаворита, пратиле су је оптужбе да се сувише ослања на богате донаторе, блиске Вол Сриту и да није довољно у контакту са млађим бирачима.

Трамп ју је немилосрдно извртао руглу на митинзима, подстичући публику да узвикује „Закључајте је".

Њен пораз подстакао је Демократску партију да уђе у период консолидације. Тај процес се сад додатно убрзао, што се види кроз њихово унутарстраначко такмичење, у коме је више од 10 учесника.

Ко се кандидује 2020?

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Берни Сандерс улази у трку за председника САД

Сенатор из Вермонта и првобитни кандидат демократа 2016. Берни Сандерс последњи је најавио да улази у ринг. Препознатљиво име и подршка страначке базе, која је левичарски оријентисана, истурила га је у први ред.

Придружили су му се сенаторка из Масачусетса Елизабет Ворен, која је прва од звучних имена најавила кандидатуру, као и сенатори из Њу Џерсија Кори Букер и Калифорније Камала Харис.

У трци за Белу кућу учествују и њујоршки сенатор Кирстен Гилибранд, као и сенаторка из Минесоте Ејми Клобучар, градоначелник Сан Антонија у Тексасу Хулијан Кастро, градоначелник Саут бенда из Индијане Пит Будађеђ, који је први геј кандидат за председника.

Имена о којима се највише говори у медијима, још нису званично најавили учешће. Бивши заменик председника Џо Бајден и даље разматра хоће ли се кандидовати. Ужива велику популарност и аналитичари кажу да би он престигао остале кандидате, у првој фази гласања.

Бето О'Рурк, бивши конгресмен из Тексаса, привукао је пажњу медија када је изненада прекинуо трку за сенатора против кандидата републиканаца Теда Круза, задржавши следбенике и могуће донаторе док он разматра све могућности.

Водио је неуобичајену кампању за Сенат. Путујући кроз 254 округа у земљи, објављивао је неулепшане коментаре на друштевним мрежама, што му је помогло да скупи милионе малих донација од гласача.