Храна и пси: Да ли ваш љубимац треба да једе сирово месо

пас који једе сирово месо

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сирово месо - колико је опасно

У различитим врстама хране за псе, базиране на сировом месу, налазе се бактерије које могу бити опасне и по људе и по животиње, упозоравају стручњаци.

Најризичније је дозвољавати псу да вас лиже након што је појео сирову кост, месо или изнутрице, наводи се у истраживању објављеном на сајту Вет рекорд, званичном порталу Ветеринарског друштва Велике Британије.

Оваква исхрана за животиње постаје све популарније, а неки произвођачи обећавају да ће пси због њихове хране бити здравији и имати сјајније крзно.

Истраживачи су анализирали 60 узорака сирове хране за псе од десет произвођача из Шведске, Норвешке, Финске, Немачке и Енглеске.

Храна и бактерије

За разлику од других производа, храна за псе од сировог меса није пастеризована нити третирана на било који други начин којим би се елиминисале бактерије.

Истраживачи су у свих 60 тестираних узорака пронашли трагове ентеробактерије (еnterobacteriaceae) која је индикатор фекалне контаминације.

Количина бактерија у месу различитих произвођача се значајно разликовала, а у неким случајевима - и у различитим производима истих фирми.

Њихов број је премашио максималну границу од 5.000 бактерија по граму, коју је одредила Европска унија, у више од пола тестираних узорака (31).

Већина пронађених бактерија не изазива инфекције, осим ешерихије коли - ова бактерија пронађена је у трећини узорака.

У четири узорка је пронађена салмонела, бактерија која се у Европској унији не сме наћи у храни. У три узорка је пронађена кампилобактерија.

Обе бактерије могу да се пренесу са животиња на људе и да изазову инфекције.

„Власници кућних љубимаца који одлуче да псима дају сирову храну, морају да буду свесни потенцијалних здравствених ризика и да предузму све мере предострожности приликом складиштења и руковања храном.

„Ветеринарско друштво не препоручује ни употребу сирове хране која се припрема код куће, без савета ветеринара, због потенцијалних недостатака у исхрани.

„Саветовали бисмо сваког власника који жели да испроба сирову храну на бази меса, да се прво консултује са ветеринаром", каже Даниела Дос Сантос из Ветеринарског друштва Велике Британије.

Мере предострожности

  • Пре употребе, сирово месо треба да се чува замрзнуто
  • Одмрзавајте месо на максималној температури од десет степени
  • Не једите у исто време док храните љубимца, а месо које припремате за њега, сеците посебним ножем (или барем оперите есцајг после употребе)
  • Запамтите да бактерије у сировом месу могу да се шире и на друге намирнице и површине
  • Не дозволите да вас пас лиже након што је управо појео сирово месо
  • Псе који живе у породицама са бебама које сисају, старијим особама или особама са слабим имунитетом, не би требало да храните сировим месом