Марк Закерберг представио планове за Фејсбук „усмерен на приватност“

Марк Закерберг Image copyright AFP
Натпис на слици Закерберг је планове за Фејсбук изнео у блогу

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг рекао је да верује да ће безбедни, приватни сервиси за размену порука постати популарнији од отворених платформи.

Он је у блогу изнео планове за промену Фејсбука у „платформу усмерену на приватност".

Фејсбук је власник Месинџера и Вотсапа, али енкрипција порука ограничава могућност зараде путем реклама на овим платформама.

Друштвена мрежа нашла се у проблемима после низа скандала везаних за приватност корисника.

Током 2018. године откривено је да су подаци око 50 милиона корисника прослеђени компанијама за анализу података, а затим коришћени у изборним кампањама.

Поједини критичари кажу да најављеним променама Фејбук можда избегава одговорност, каже Дејв Ли, репортер ББЦ-ја у области технологије.

Он тврди да ће бити теже позвати сајт на одговорност за потенцијалне проблеме ако оно што корисници деле на Фејсбуку буде приватно и привремено.

Шта је рекао Закерберг?

„Фејсбук и Инстаграм помажу људима да се повежу са пријатељима, заједницама на месту које је нека врста дигиталног градског трга", написао је Закерберг.

„Али људи све више желе да комуницирају у приватности, простору који је више као дигитална дневна соба."

Закерберг каже да жели да развије Фејсбук у мрежу која је усмерена на приватност како би одговорио на потребе корисника.

Најавио је и да Фејсбук неће „чувати осетљиве податке у земљама у којима се људска права, попут приватности и слободе изражавања, слабо поштују".

„Доследност у овој одлуци може довести до тога да наше услуге буду блокиране у неким земљама, а у друге можда нећемо моћи да се проширимо. То је цена коју смо спремни да платимо", наставио је он.

Закерберг каже да ће шифроване поруке отворити простор за увођење нових услуга, као што су електронско плаћање и трговина.

Није прецизирао када ће доћи до промене , али је рекао да ће се догодити „у наредних неколико година".

„Верујем да би требало да радимо на стварању света у којем људи могу да воде приватне разговаре и живе слободно знајући да њихове информације могу да виде само они којима су упућене."

Image copyright Reuters
Натпис на слици Фејсбук обећава већу приватност

Шта стоји иза ових најава?

Фејсбук је раније оштро критикован због недостатка заштите приватности корисника, ширења увредљивог садржаја и лажних вести.

Вредност компаније опала је за око 80 милијарди долара за само неколико дана прошлог марта због скандала са Кембриџ аналитиком.

Консултантска кућа са седиштем у Великој Британији оптужена је да је злоупотребила податке милиона америчких корисника.

Кембриџ аналитика је демантовала да је 2016. године податке употребила у корист Доналда Трампа који је у то време био кандидат за председника САД-а. Компанија такође тврди да је избрисала податке у складу са политиком Фејсбука.

Међутим, извршни директор компаније је суспендован убрзо након оптужби.

Упркос скандалу, Фејсбук је саопштио да је број корисника наставио да расте. Број људи који су се бар једном месечно пријавили на ту друштвену мрежу порастао је прошле године за девет одсто, односно 2.32 милијарде људи.

Број корисника у Сједињеним Америчким Државама - другом по величини тржишту - опао је, међутим, за 15 милиона од 2017. године, тврди компанија за истраживање тржишта Едисон Рисрч.

Више о овој причи