Краљица Елизабета објавила први пост на Инстаграму

The Queen pressed the button to publish the Instagram post
Натпис на слици Краљица Елизабета је на трону од 1953. године и прва је чије су крунисање снимале телевизијске камере

Британска краљица Елизабета први пут је „окачила" фотографију на званични Инстаграм налог краљевске породице.

Краљица је добила аплауз након што је објавила фотографију писма, које је у 19. веку математичар Чарлс Бебиџ послао принцу Алберту.

Фотографија је на Инстаграм отишла преко Ајпеда, док је краљица разгледала летњу поставку Музеја науке у Лондону.

„Бебиџ је у том писму краљицу Викторију и принца Алберта обавестио о изуму, аналитичкој машини на којој је Ејда Лавлејс, ћерка лорда Бајрона направила први компјутерски програм", наводи се у посту.

„Имала сам задовољство да научим нешто ново о иницијативама деце око компјутерског кодирања и чини ми се да је прикладно што сам Инстаграм пост објавила у Музеју науке, који је дуго промовисао технологију и инспирисао нове генерације научника", додала је краљица.

Краљица Елизабета је британски монарх са најдужим стажом на трону, током којег је била сведок многих технолошких промена у свету.

Она је прва чије су крунисање, 1953. године, снимале телевизијске камере. Иначе, више од пола милиона телевизора продато је у Британији уочи тог догађаја.

Доживела је и успон телевизије у боји, мобилних телефона и интернета.

Краљица Елизабета је послала мејл давне 1976. године, када свет углавном није знао шта је то.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Краљици су показали и машину Енигма коју су Британци током Другог светског рата користили за дешифровање порука нациста

Њене унуке, принцезе Беатрис и Евгенија, 2007. године објасниле су јој шта је Јутјуб, након чега је краљица на њему покренула канал.

Годину дана касније, током посете просторијама Гугла у Лондону, лично је поставила видео на Јутјуб, док је 2015. поставила и први твит, током посете Музеју науке.

„Задовољство је било отворити изложбу о информационом добу данас у @Музејнауке и надам се да ће грађани уживети. Елизабет Р", писало је у твиту.

Више о овој причи