Колико је распрострањена екстремна десница

снимак напада Image copyright AFP
Натпис на слици Снимак нападача са сигурносних камера

Напад у Ел Пасу и Дејтону у којима је убијена 31 особа, само су последњи у низу масовних убистава у 2019. години које полиција истражује као могуће злочине из мржње.

За напад у Ел Пасу осумњичен је Патрик Крусијус. Он је у тексту који је објавио на интернету написао да је „овај напад одговор на латиноамеричку инвазију на Тексас".

У марту 2019. године, догодио се напад на џамије на Новом Зеланду у којем је убијено 50 особа, а више десетина рањено.

Главни осумњичени за нападе је Брентон Тарант који је напад преносио уживо на Фејсбуку.

Он је у манифесту навео да је нападима желео да „створи атмосферу страха" и „подстакне насиља" према муслиманима.

Ови напади отворили су бројна питања о екстремним десничарима. Једно од њих је и зашто се шири насилни екстремизам?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Новозеландска премијерка Џасинца Ардерн у посети џамији Килбирни

Аустралија и Нови Зеланд

Пре напада у Крајсчерчу, званичници Новог Зеланда и Аустралије саопштили су да је главни безбедносни ризик у овим земљама - исламски тероризам.

У последњем годишњем извештају новозеландске обавештајне службе уопште се не помиње десничарски екстремизам.

Само једна особа била је оптужена за екстремни десничарски тероризам 2016. године, а у извештају се наводи да на Новом Зеланду постоји низак општи ниво криминала.

У извештају из 2017. се не одбацује могућност напада, али се наводи да би потенцијалне мете екстремних десничара могла бити „муслиманска заједница или левичарске организације."

Такође, истиче се да би потенцијални нападач пре могао да буде неки појединац и мања група.

Европска екстремна десница

Европол је открио пет завера екстремних десничара који су планирали терористичке нападе током 2017 године. Сви су били усмерени на територију Велике Британије.

У Европи је те године било 205 потенцијалних или извршених напада. Од тога су 137 организовали „сепаратисти", 24 „левичари", а 33 „џихадисти".

Ухапшено је 1.219 осумњичених. Од тога су 20 били екстремни десничари, а „џихадиста" је било 705.

Propali, osujećeni i izvršeni teroristički napad po pripadnosti

Teroristički napadi u članicama EU

Izvor: Europol

Глобални индекс тероризма, годишњи извештај који састављају стручњаци са универзитета Мериленд, такође се бави екстремном десницом у Европи.

У овом извештају има нешто више забележених инцидената екстремних десничара. Разлика у броју је последица другачијих дефиниција тероризма које свака земља има.

У овом извештају се наводи да је у западној Европи током 2017. било 28 инцидената чији су починиоци екстремни десничари. Поређења ради, 2007. године је забележен само један такав инцидент.

Incidenti krajnje desničarskih ekstremista

Izvor: Global Terrorism Index

Уједињено Краљевство

Сара Кан, британска комесарка за анти-тероризам, рекла је за Обзервер да су екстремни десничари у тој земљи „организовани, професионални и активно покушавају да регрутују нове присталице".

Од 18 напада које су безбедносне службе осујетиле након марта 2017. године, четири су покушали да организују екстремни десничари.

Подаци програма за борбу против екстремизма британске Владе показују пораст ових група.

У периоду између 2017. и 2018. године, 7.318 особа довођено је у везу са неком врстом екстремизма, а њих 1.312 су означени као десничари.

Број екстремних десничара се утростручио од 2012. године, а исламских екстремиста се повећао за 80 одсто.

Немачка и Холандија

У Немачкој је 2017. године било 39.505 „политички мотивисаних" прекршаја и кривичних дела. Половина је приписана десничарима, а око 1.130 дела је било насилно.

Broj politički motivisanih zločina u Nemačkoj

Izvor:Federal Criminal Police Office, BKA

Десничари су починили 300 напада на избегличке центре у 2017, што је за две трећине мање него годину дана раније.

Из холандског министарства унутрашњих послова саопштено је да су до сада екстремни десничари углавном организовали ненасилне акције и изазивали само мање инциденте.

„Иако постоји ограничен број десничарских екстремиста, они су спремни да прибегну насиљу, мада их ретко нападају".

Упркос томе, Фондација Ана Франк која заједно са министарством спроводи истраживања, саопштила је да је забележен пораст броја активних чланова екстремно десничарских група.

Године 2011. таквих чланова је било 90, а на крају 2016. их је забележено 250.

Сједињене Америчке Државе

У периоду од 2002. до 2017. године, забележено је 86 инцидената које су изазвали екстремни десничари, а чак 62 особе су страдале у њима, наводи се у Глобалном индексу тероризма. Већина умрлих је страдала у нападима који су се догодили у последње три године.

У оружаном нападу на афричку методистичку цркву у Чарлстону, 2015. године је убијено девет особа. Прошле године у нападу на синагогу у Питсбургу је страдало 11 особа.

Broj smrtnih slučajeva izazvanih krajnje desničarskim terorizmom

Izvor: Global Terrorism Index

Америчко министарство за унутрашњу безбедност је 2011. године донело националну стратегију за борбу против екстремизма, а у ту сврху је обезбеђен и буџет од десет милиона долара.

Једна од група које је финансирана тим новцем је организација Живот после мржње која тврди да је помогла да се „дерадикализују стотине, а можда и хиљаде присталица белог расистичког покрета".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Амерички полицајац патролира испред џамије у Питсбургу

Ова стратегија је укинута крајем 2018. године, само 11 дана после масакра у Питсбургу.

Проналажење екстремних десничара

Историјски гледано, у западним земљама је теже дефинисати десничарски екстремизам због његове распрострањености, рекао је Рафаело Пантући, директор међународних студија на Краљевском институту за одбрану и безбедност.

Он тврди да екстремни десничари у Европи углавном делују сами, ретко се код њих уочава промена понашања и не разговарају о плановима са пријатељима или породицом, за разлику од исламских екстремиста.

Када су у питању конкретне бројке, Краљевски институт наводи да безбедносне службе случајно пронађу око 40 одсто екстремних десничара „слободних стрелаца", док је код исламских екстремиста та бројка 12.

„Све чешће се појединци повезују путем интернета и праве онлајн заједнице. Али, безбедносне службе и даље сматрају да екстремна десница представља мању претњу од исламских екстремиста".

Више о овој причи