Марш за Брегзит: Десетине хиљада траже нови референдум у Британији

People's Vote March in London Image copyright Getty Images
Натпис на слици После марша су се демонстранти окупили испред зграде Парламента

Десетине хиљада људи су се прикључиле маршу кроз центар Лондона захтевајући нови референдум око изласка Велике Британије из Европске уније, док посланици покушавају да нађу решење око споразума о Брегзиту.

Демонстранти окупљени око кампање „Препустите одлуку народу" су кренули у протестну шетњу до зграде Парламента.

До протеста је дошло након што су челници Европске уније пристали да се одложи излазак Британије из Европске уније.

Премијерка Тереза Меј је саопштила да ће одбацити планове о још једном гласању око споразума који је договорила уколико га не подржи довољан број посланика.

Ако посланици не усвоје споразум, Британија ће морати да смисли алтернативни план или ће се суочити са напуштањем ЕУ без договора 12. априла.

Градоначелник Лондона Садик Кан је пре почетка марша твитовао фотографију на којој се види како се придружује демонстрантима који носе ознаке кампање.

Поред њега је био и лидер Либералнодемократске партије Винс Кејбл који је твитовао да се на скупу појавио „огроман број људи свих животних опредељења."

Натпис на слици Снимци из ваздуха показују колико се људи окупило на маршу

Петиција на интернет страници Парламента којом се позива на отказивање Брегзита путем укидања члана 50 оборила је рекорде у броју потписа - за нешто више од 24 сата, петицију је потписало више од 4.3 милиона људи.

Како број потписника петиције расте, жена која ју је покренула, Маргарет Георгидају, изјавила је да је добила „претње смрћу" телефоном, те да је затворила Фејсбук налог пошто је била изложена малтретирању.

Комитет парламента за петиције је у твиту саопштио да је брзина потписивања „највиша коју је сајт до сада забележио", све док страница није оборена.

Посланица Либералнодемократске партије Лајла Моран рекла је да би петиција могла да „удахне кисеоник" кампањи за нови референдум о Брегзиту.

Брегзит као велика непознаница

Краљица позвала грађане да нађу „заједнички језик“

Image copyright Getty Images

На скупу ће говорити један од лидера лабуриста Том Вотсон, шкотска премијерка Никола Старџен, градоначелник Лондона Кан и многи други.

Старџен је рекла да је ово „тренутак у коме је највећа шанса" да се избегне Брегзит без споразума.


Учесници протеста

  • „Мислим да ново гласање није баш у потпуности демократско решење јер би довело у питање сваки референдум до сада. Али желим да покажем колико сам бесна, да сам против ксенофобичне, расистичке и националистичке реторике која се шири свуда у медијима да би се оправдао Брегзит."Дипломирана правница Софи Летем, 22
  • „Имали смо толико слободе и могућности док смо одрастали у ЕУ - слободу кретања, једнаке зараде, сексуалну једнакост и тако даље. Хоће ли наша деца имати то исто?" Лин Ворти, самостална предузетница
  • „Први пут у животу, у 62. години, показујем овако став јер не видим будућност за ову земљу, за моју децу и унуке. Све је у потпуном хаосу и зато морам да покажем став," Роб Ворти, 62+
  • „Моја партнерка је Францускиња, моје двоје деце су британско-француског порекла, већ имамо гомилу проблема, узимање различитих пасоша нас кошта хрпу новца. Видели смо како наши пријатељи странци, Французи и Немци, одлазе из Бристола."Сајмон Мид из Бристола
  • „Била сам премлада да гласам на прошлом референдуму. Брегзит ће утицати на моју каријеру, због истраживачких стипендија,м и зато сам стварно хтела да дођем на протест." Калипсо Латам, 19, студенткиња

Брегзит: Све што морате да знате

Брегзит: Пет најчешћих питања на Гуглу

„Јасан избор"

Ако посланици прихвате премијеркин споразум, ЕУ се сложила да продужи рок за Брегзит то 22. маја. Ако је не подрже - и не буде донет никакав алтернативни план -- Уједињено краљевство ће напустити Европску унију 12. априла.

У писму посланицима у петак увече, Мејк је понудила посланицима разговоре у предстојећим данима „док се парламент припрема да донесе монументалне одлуке."

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Најџел Фараж каже да демонстранти у Лондону нису већина

Протестни марш у Лондону догађа се у часу када се демонстранти који подржавају Брегзит, „Марш за одлазак" који је почео пре недељу дана у Сандерленду, приближава престоници.

Бивши лидер националистичке УКИП партије Најџел Фараж придруђио се маршу у суботу и рекао да је Меј довела нацију до „понижења."

Говорећи са путничког аутобуса са отвореним кровом пред око 200 присталица Брегзита у суботу ујутру, Фараж је рекао да демонстранти у Лондону не чин „већину".

Више о овој причи