Мулеров извештај: Најбољи дан за Трампа као председника

Трамп се враћа са Флориде Image copyright Reuters
Натпис на слици Ово је без сумње најбољи дан који је Доналд Трамп имао од своје инаугурације у јануару 2017, мисли ББЦ уредник

Како се зове тај филм? „Добро да боље не може бити"? Тако се Доналд Трамп сада вероватно осећа након што је објављен Мулеров извештај.

Немогуће је боље објаснити значај тог извештаја.

Ако демократе желе да Трамп оде из Беле куће, то ће морати да ураде преко гласачких кутија тек у новембру 2020. године, али никако раније.

Облак који се надвио над Трамповим председниковањем због сумње о повезаности са Русијом, након скоро две године је нестао. Терет који му је био на раменима - ни њега нема.

Ово је без сумње најбољи дан који је Доналд Трамп имао од своје инаугурације у јануару 2017. Дакле, хајде да анализирамо ову ситуацију.

Мулерова истрага је била подељена на два дела - први део је требало да одговори на питање да ли је Русија утицала на америчку председничку кампању и омогућила да Трамп победи.

У извештају се тврди - 100 посто није. Специјални адвокат Роберт Мулер установио је да његова кампања није била завереничка нити је организована у сарадњи са Русијом. То питање је затворено.

Други део извештаја говори о ометању правде и у њему има неких недоумица.

Мулер је ту имао веома занимљиву реченицу: „Док извештај не закључује да је председник починио злочин, он га такође ни не ослобађа."

Министар правде Вилијам Бар је рекао: „Заменик главног државног тужиоца Род Розенстајн и ја смо закључили да докази током истраге нису били довољно јаки да бисмо рекли да је председник починио дело ометања правде."

Недоумице су оно на шта ће се демократе сконцентрисати. И овде ћу поново покушати да поделим ствари на два дела. Први део је правни, други политички.

По питању права, Правни комитет ће сигурно желети да се дочепа комплетног Мулеровог извештаја.

Они ће желети да виде зашто је Роберт Мулер схватио да не може потпуно да ослободи председника по питању ометања правде.

И запамтите, опструкција правде је један од такозваних „тешких злочина и прекршаја" који може да доведе до опозива председника са функције.

Очекујте један корак напред, два корака назад. Не бих се зачудио да судски позиви почну да лете наоколо.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Коначна победа?

Одбори имају право да позову људе на разговор и да траже документацију. Они су дужни да се боре колико год могу. Желе да ова игра траје што дуже и да потенцијално нанесу штету председнику.

За кривично гоњење председника због ометања правде требало је да постоје докази о намери да се она опструира. Председник је отпустио бившег шефа ФБИ Џејмса Комија и покренуо лавину коментара на Твитеру о истрази. Ако је његов једини мотив био да одврати људе од ове приче, а не да прекрши закон, онда није погрешио.

Низ других истрага о Трамп фондацији и њеном раду се води одвојено, чак и о томе како је фондација намерно подигла процењену вредност своје имовине.

Истраге ће ићи својим током. Али, не треба да сумњате - највећа опасност био је Мулеров извештај, а утврђивање Трампове невиности је огроман подвиг за њега.

Размотримо сада политички аспект истраге.

Јавност ће погледати вести и помислити „ОК, то је то. Идемо даље."

Колико ће обични људи (фраза коју мрзим, али опростите ми) читати цео Мулеров извештај са бескрајним додацима, чак и ако уопште буде објављен?

Сумњам да их има много. И сви смо заузети и имамо ограничен ниво пажње.

Најуспешнији политичари то признају. Значајан део гласача ће само помислити: „Хвала Богу што је и то готово".

Опасност за демократе је потпуно иста као када су се републиканци суочили са опозивом Била Клинтона.

Упркос лажима, председник Клинтон је 2000. године напустио дужност са невероватно високом подршком.

Зашто? Па, делом јер је економија била у порасту. Али и демократе су то тада виделе као политичку игру са републиканцима и сматрало се да стављају своје политичке интересе испред земље.

Демократе у Конгресу су одувек биле свесне ове опасности. Али сада треба да размотре ризик од враћања на ову причу и сталних покушаја да униште председника наспрам обичних проблема људи - здравства, посла, плата, школарина, школовања епидемија и другог.

Доналд Трамп се, док ово пишем, враћа у Вашингтон.

Сигуран сам да ће отворити шампањац. Или можда и дијеталну Кола-Колу са једном коцком леда више.

Увек је говорио да је истрага превара и лов на вештице.

Демократама ће бити јако тешко да наставе да инсистирају на овој причи.

Више о овој причи