Када почиње старост: Одговор зависи од тога где живите

старија жена Image copyright Getty Images
Натпис на слици Старост нема везе са годинама

Становници Папуа Нове Гвинеје већ са 45 година имају здравствене проблеме просечних 65-годишњака, а осећају се онако како се у Француској или Сингапуру осећају тек са 76 година.

Ово су резултати обимне студије коју је независни тим научника објавио у часопису Lancet.

Истраживачи су анализирали здравствене податке становника 195 земаља и открили да људи различитих генерација осећају као 65-годишњаци - у зависности од тога где живе.

Са колико година ће људи почети да осећају здравствене проблеме попут губитка косе, срчаног удара и неуродегеративних обољења, значајно се разликује од државе до државе.

Та разлика може бити већа од три деценије.

Студија се старењем бавила узимајући у обзир здравље, не дуговечност, па су истраживачи идентификовали 92 болести које долазе са годинама и доводе до нарушавања физичког и менталног здравља.

Најчешће су то кардиоваскуларне болести и рак.

Натпис на слици Где људи најбрже старе

Прорачуни су рађени на основу социодемографског индекса (СДИ). СДИ се заснива на показатељима као што су просечан доходак, образовање и укупна стопа фертилитета.

Истраживање је показало да, поред тога што људи у земљама у развоју имају краћи очекивани животни век, становништво држава са нижим СДИ-јем и брже стари.

Како стоји ваша земља?

Анализа је показала да болести повезане са старењем чине више од половине свих здравствених проблема одраслих широм света.

Натпис на слици Када постајемо стари?

„Здравствени проблеми повезани са старењем могу довести до превременог пензионисања, мање радне снаге и веће потрошње за здравство.

„Лидери влада, као и остали који утичу на здравство, треба да у обзир узму и то када људи почињу да пате од негативних ефеката старења", каже др Анђела Ченг, водећа ауторка студије.

Научници кажу да би сада требало усмерити пажњу на факторе који могу одложити симптоме старења.

То може бити било шта, од физичке активности, преко престанка пушења, до боље организације здравственог система.

Они сматрају да је разумевање ових питања кључно у борби против изазова који долазе са старењем становништва.

Више о овој причи