Бетмен: Мрачни витез 80 година у борби против злочина

Мајкл Китон и Џек Никлсон, као Бетмен и Џокер Image copyright Warner Bros. Entertainment, Inc.
Натпис на слици Бетмен, један од најпознатијих суперхероја на свету, данас слави 80. рођендан

Када се сигнал у облику слепог миша појави изнад увек облачног неба града Готама, то значи само једно - позив за Мрачног витеза.

Човек под црним плаштом са маском шишмиша изенада се појављује на крову полицијске станице, одакле се сигнал одашиље.

Не усуђују се баш сви да изговоре његово име.

Ако је неки полицајац новајлија, ословиће га онако како га људи препознају. Ако је на крову комесар Џим Гордон, непомично ће запалити цигарету и одмах прећи на ствар.

И авантура би почела. Тако већ 80 година.

Бетмен, један од најпознатијих суперхероја на свету, данас слави 80. рођендан. Толико је прошло откако је Мрачни витез „улетео" на странице 27. броја стрипа Детектив комикс.

Његови креатори, Боб Кејн и Бил Фингер, који је признање за стварање лика добио тек постухмно, вероватно нису били свесни да ће Бетмен на модеран свет осавити траг који умногоме премашује поп-културне оквире.

И док се у вили Бруса Вејна дувају свећице, време је за осврт на све што је Мрачни витез постигао у последњих осамдесет година, али и шта га очекује у деценијама које долазе.

Први сусрети

Као и многи амерички суперхероји, Бетмен је настао током Златног доба стрипа, које обухвата период од тридесетих до педесетих година прошлог века.

Годину дана од првог појављивања у едицији Детектив комикс 1939. године, Бетмен добија сопствени серијал у који ће се убрзо укључити бројни ликови.

Али до читалачке публике у тадашњој Југославији, Мрачни витез је стигао тек неколико деценија касније.

У 1004. броју Политикиног забавника из 1971. године, објављен је први стрип о Бетмену на овим просторима - епизода Глинено лице.

Након премијере у Забавнику, Бетмен је пут до читалаца касније налазио преко разних публикација, од Екс Алманаха до ТВ Ревије.

Image copyright Zack Snyder/Warner Bros
Натпис на слици Бен Афлек је последњи обукао костим шишмиша

Стрип сценариста Павле Зелић се први пут сусрео са Бетменом осамдесетих година, али, како каже, има осећај да је одувек био у његовом животу.

„Од малих ногу сам доста путовао и било је неизбежно да се, као стрип прождрљивац, ,сусретнем са, уз дужно поштовање према Супермену, највећим стрип јунаком икада", каже Зелић за ББЦ.

Павле додаје да га је Бетмен привлачио, али, попут Дилана Дога, помало и плашио. Али је Мрачни витез имао и образовну улогу у његовом животу.

„Уз Бетмена сам почео да, уз српскохрватске, сричем и енглеске речи, па ми је због тога додатно важан."

Кључни тренуци у историји Бетмена:

 • 1939. године - прво појављивање Бетмена у 27. броју едиције Детектив комикс
 • 1940. године добија сопствени стрип серијал
 • 1943. године Бетмен почиње да излази као новински стрип и снима се први филм са Луисом Вилсоном
 • 1966. године почиње с емитовањем култна телевизијска серија са Адамом Вестом у главној улози
 • 1986. године излази прва видео игра и култна графичка новела Френка Милера Повратак Мрачног витеза - прича о остарелом Бетмену, који се враћа због, вероватно, последњег подвига
 • 1992. године настаје анимирана серија
 • 1993. године излази стрип Knightfall
 • 2005. године излази филм Бетмен почиње, први део трилогије Кристофера Нолана
 • 2011. године излази видео игра Аркам Сити, једна од најбољих видео игара о Бетмену
 • 2014. године се прославља 75 година Детектив Комикса
 • 2016. године излази филм Бетмен против Супермена: Зора правде. Ово је први пут да су се два највећа суперхероја појавила заједно у филму
 • 2017. године излазе филмови Лего Бетмен и Лига правде. За разлику од Лего Бетмена, Лига правде доживљава крах на благајнама и лоше оцене критичара
 • 2019. године се прославља 80 година Бетмена и излази јубиларни 1000. број Детектив комикса

Новинар Никола Крстић се на Бетмена „навукао" преко анимиране серије, приказиване 1990-тих.

„Сматрам да је управо тих пар сезона, у којима Кевин Конрој позајмљује глас Бетмену, а Марк Хамил Џокеру, најодговорније за то што се наш шишмиш пронашао у холу славних", каже Никола за ББЦ.

Стаж, омаж, утицај и инспирација

За ових осамдесет година, Бетмен је са страница стрипа прешао на филм, цртани и играни, по њему су урађене видео игре, написане књиге, направљени тематски паркови и игране позоришне представе.

Чак је у Луткарском позоришту у Нишу средином деведесетих играна представа Бетмен и луткар, а бенд Лос Кретенос му је посветио песму 10 година (Living Next Door to Alfred).

За то време, Мрачни витез је путовао кроз време - у оба правца - променио неколико сабораца Робина, постао отац, а недавно се и венчао, и то ни мање ни више него са Женом Мачком.

И да, спасио је свет успут. Неколико стотина пута.

Натпис на слици Жена Мачка и Бетмен у љубавном заносу

Једна од главних одлика Бетмена је то што он нема никаквих супермоћи. И многи сматрају да га управо то приближава обичним људима.

„Ми верујемо овом човеку јер га перципирамо реалнијим, блиским нама, утемељеног у бизарном, али ипак стварном свету у којем предност над лошим момцима праве детективско умеће и кул геџети", објашњава Зелић.

Крстић истиче да Бетмен уместо моћи има „само сопствену упорност, интелигенцију и снагу".

„На тај начин шаље свим 'обичним' људима поруку да то могу да буду и они."

„Он није симбол наде за грађане - штавише, и они га се плаше - већ симбол страха за злотворе", каже он.

Ипак, као што Зелић додаје, а то нико и не пориче, једина права супермоћ коју Бетмен има је што је супербогат.

Са тиме се слаже и Јана Златановић, велики фан свега што има везе са Бетменом, али и свим осталим суперхеројима.

„Људи воле да се поистовећују са онима који имају супермоћи, што је супер кул, али сви на крају кажу 'Хоћу да будем Бетмен, јер му је супермоћ то што има паре' а то може да се постигне, за разлику од добијања моћи богова и ванземаљаца", каже Јана за ББЦ.

Нада

Али доказ да Бетмен ипак може да улије наду, ако не људима у стриповском, онда барем у стварном свету, јесте прича о Мајлсу Скоту из Сан Франциска.

Мајлсу је 2013. године дијагностикована леукемија и имао је жељу да на један дан обуче костим Бетмена.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Мали Бетмен био је херој дана у Сан Франциску

Фондација „Замисли жељу" (Make a wish ) испунила му је ту жељу. Мајлс је обукао костим и кренуо на дечији рођендан. Барем је мислио да то ради.

Онда се са радија зачуо глас начелника полиције Сан Франциска, који тражи Бетменову помоћ.

Стотине људи је посматрало како петогодишњи Бетмен трчи по граду и обрачунава се са озлоглашеним негативцима из стрипова.

Када су сви нашли у рукама правде, тадашњи градоначелник Сан Франциска, Ед Ли, уручио је Бетмену кључеве града, у знак захвалности. Подршку из Беле куће упутио је и тадашњи председник САД, Барак Обама.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Полиција изјављује захвалност малом Бетмену

Мали херој је пет година касније победио у много већој бици, када је објављено да је излечен од леукемије.

Херој какав нам је потребан, али каквог не заслужујемо

Чувена је то реченица коју изговара Гери Олдмен као инспектор Гордон у филму Мрачни витез редитеља Кристофера Нолана, којег многи сматрају најбољим суперхеројским филмом свих времена.

И често људи, на било којој страни света, умеју да кажу „Не треба нам нови политички лидер, треба нам Бетмен".

Па, да ли нам је, у овим временима, заиста потребан један Мрачни витез?

„Наравно да нам треба, али онда нам треба и Супермен и Чудесна жена и цела Лига правде, јер Бетмен ипак не ради сам", каже Јана.

Image copyright Warner Bros
Натпис на слици Бетмен не ради увек сам, али се и не слаже најбоље с осталима

„Шалу на страну, треба нам неки црни витез, да нас мало раздрма све и пробуди. Да не будемо сами себи криптонит."

Зелић истиче да „као што неретко Бетменови потези изазивају контраефекте, тако и ми треба да будемо свесни да један маскирани ноћни осветник не може да бије све наше битке за нас".

„Јер, ко ће нас штитити преко дана?"

Бетмен за сваку генерацију

Немогуће је изабрати најбољу епизоду Бетмена.

Нико се никада неће сложити да ли је најбољу причу о Мрачном витезу написао Грант Морисон, Френк Милер, Ед Брубејкер, Скот Снајдер, Брајан Азарело или неко други.

Али једно питање ће се заувек постављати - ко га је најбоље глумио?

Вест, Китон, Килмер, Клуни, Бејл или Афлек?

За старије фанове, први Бетмен је и једини прави Бетмен - глумац Адам Вест који је ову улогу тумачио у ТВ серији из шездесетих.

Зелић, рођен крајем 1970-тих, нема дилеме око овог питања.

„Удар носталгије ми не дозвољава да поменем иког осим Мајкла Китона, мада је Кристијан Бејл донео у ново доба неке квалитете које је тешко оспорити."

„Посебно ми је драго што је ревитализација Китонове каријере показала да смо свих ових година били у праву, истичући колика је то глумчина управо због Бетмена", каже Павле.

Image copyright Warner Bros
Натпис на слици Афлек се није дуго задржао у улози, али је оставио траг

Докази да се многи слажу са Зелићем леже у хиљадама захтева фанова да компанија Ворнер Брос сними филм Batman Beyond, причу о Мрачном витезу будућности, у ком би улогу Бруса Вејна поновио Мајкл Китон.

Јана такође има свог генерацијског фаворита.

„Кристијан Бејл. Пре њега ретко коме је Бетмен био интересантан. Ноланова трилогија и његова изведба су поставили неке стандарде, које ДЦ више не испуњава", каже Јана.

Аутор овог текста стаје у одбрану Бена Афлека, Бетмена који је, после Клунијевих вештачких брадавица из 1997. године, изазвао највише негативних реакција фанова.

Његова глума у Снајдеровом филму Бетмен против Супермена: Зора правде, надмашила је сва очекивања и Афлек је одскочио као најбољи визуелни и каректерни портет Бруса Вејна.

Вест да је, након фијаска који је Лига правде доживела на благајнама, окачио плашт о клин, била је у најмању руку тужна.

Ипак, постоји још један Бетмен, јунак који је успео да споји неколико генерација фанова, а по свему судећи ће и наставити то да ради у годинама које долазе.

„Најбољи Бетмен је Лего Бетмен", каже Лазар Димитријевић, подјендаки фан суперхеројских филмова и Лего коцки.

И заиста, Лего анимација, сјајан хумор и глас Вила Арнета, створили су Бетмена коме нико не може ништа да замери.

Шта следи?

По свему судећи, још много авантура. Како су суперхероји тренутно на врхунцу популарности, њихови правни очеви, филмски студији и издавачке куће, наставиће са стварањем прича за различите медије.

За почетак, Кевин Смит и Џим Ли нам у јубиларном 1000. издању Детектив Комикса доносе причу о пореклу симбола на Бетменовим грудима.

Дефинтивно ће бити још сценарија из пера ветерана девете уметности, као и млађих снага. Стрипова у којима ће се Бетмен суочавати како са суперзликовцима, тако и са изазовима овог непредвидивог, савременог света.

Прича које ће скретати пажњу на реалне проблеме, померати наративне и визуелне границе.

Image copyright PA WIREFOTO
Натпис на слици Дискутабилно је и који је најбољи модел Бетмобила

Ускоро ћемо видети и како одело стоји Дејвиду Мазусу, који тумачи лик младог Бруса Вејна у серији Готам.

За 2021. годину је заказана премијера филма The Batman, који ће режирати Мет Ривс.

Још увек није познато ко ће тумачити улогу Мрачног витеза, нити да ли ће се филм бавити Бетменовом прошлошћу, почецима или ћемо сведочити некој савременој причи.

Наравно, стиже још нових видео игара, анимираних филмова и чланова Бет породице.

Ту је и играна серија о Алфреду, који је све само не обичан батлер и Titans, о екипи суперхероја коју предводи први Робин - Дик Грејсон.

Има доста времена до стотог рођендана. А до тада ћемо имати нове кандидате за најбољу улогу, нове стрипове на које ћемо се освртати, које ћемо анализирати и цитирати.

И барем још један Лего Бетмен филм којем ћемо се само дивити.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи