Дабстеп музичар Скрилекс можда може да заштити од уједа комараца

Скрилекс Image copyright Getty Images
Натпис на слици Одбрана од комараца - Скрилекс

Сунце вам обасјава кожу, поветарац струји кроз косу и неко вам је управо додао кокос са сламчицом. То се зове живот.

Међутим, чим сте се мало опустили, почињете да се драпате и гребете кожу на местима уједа комараца које имате свуда по телу.

Али не мора да буде тако.

Судећи по недавно изведеном научном истраживању, уједе комараца можете да избегнете ако слушате електронску музику, а нарочито дабстеп и то дабстеп који прави амерички музичар Скрилекс.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Комарце одбија Скрилексова музика

Звук је „кључан за репродукцију, опстанак и одржавање популације многих животиња", саопштио је међународни тим научника са експертизом о комарцима и болестима које преносе.

Научници су изложили одрасле комарце жуте грознице (Aedes aegypti) електронској музици да би видели да ли може да делује као средство за одбијање.

Песма Scary Monsters And Nice Sprites" која се налази на Скрилексовом истоменом награђиваном албуму, одабрана је јер у себи има микс изузетно високих и врло ниских фрекфенција.

„Код инсеката, вибрације ниских фрекфенција подстичу сексуалне интеракције, док бука омета перцепцију сигнала од других примерака врсте и домаћина", рекли су научници.

Резлутати истраживања, објављени у научном журналу Акта Тропика, су одличне вести и за нас и за Скрилекса.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Задимљавање се обично користи за спречавање ширења комараца жуте грознице, као што то ради овај човек у Индонезији.

Песма је „забавила" женке одраслих комараца, па су зато ређе нападале домаћине и са закашњењем у односу на оне које нису биле изложене дабстепу.

Научници кажу да је „појава сисања крви била мања док је ишла музика".

Поред тога, научници су утврдили да су се комарци изложени поменутој песми „далеко ређе" парили него комарци без музике.

„Чињеница да оваква музика може да одложи напад на човека, да смањи сисање крви и да омета парење даје нове могућности за развијање личне заштите од комараца која се заснива на музици, као и других мера контроле болести које они преносе".

Дакле, када се следећи пут изнервирате на одмору од чешања руку и ногу, знате коју музику треба да пустите преко бежичног звучника.

Повезане теме

Више о овој причи