Истраживање: Трећина Руса нема новца за нову обућу - Кремљ сумња

старија бака на улици продаје робу Image copyright Getty Images
Натпис на слици Трећина држављана Русије има проблем кад треба да купи нову обућу, показује истраживање

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да не разуме истраживање које показује да држављани Русије имају доста мука кад треба да купе нову обућу.

Трећина од 60.000 испитаних домаћинстава не може годишње себи да приушти два нова пара обуће по особи, показују подаци државне агенције Ростат.

Такође, подаци показују и да 80 одсто руских породица једва крпи крај са крајем, али и да негде постоје блага побољшања.

Међутим, део о обући привукао је пажњу Пескова, који је на питање да прокоментарише налазе прво дубоко уздахнуо и рекао да их Кремљ баш и не разуме.

„Зашто обућу? Зашто трећина? Одакле ти подаци", питао је Песков, додајући да ће од Ростата тражити објашњење.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionИз Србије, с љубављу - за Владимира Путина

Истраживање о животним стандардима из септембра 2018, које се врши на сваке две године, доступно је на интернету.

У њему се наводи да половина испитаних домаћинстава не може себи да приушти недељу дана годишњег одмора, 10 одсто не једе месо или рибу три пута недељно, док 12,6 одсто домова дели заједнички тоалет или има пољски ВЦ.

У руралним пределима последња бројка је још већа - на око 38 одсто.

Ипак, има и неких побољшања - пре две године 15 одсто породица није имало тоалет, а 54 одсто није могло себи да приушти одмор.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionВладимир Путин као икона поп културе

Разлог због којег се бројке из истраживања углавном не свиђају Кремљу, могао би да буде због тога што су економски проблеми прилично велики проблем за руског председника Путина.

Након периода економског раста, којем су допринеле високе цене горива, а самим тим и успех, Путинов рејтинг сад пада јер руске породице већ пету годину у низу живе са умањеним приходима.

То показују и последњи подаци - 52,9 одсто испитаника не може да „преживи" неочекиване трошкове, попут већих по кући или лечења.

У 2016. када је претходно истраживање извршено, та бројка је била 44,2 одсто.

Међутим, са државних телевизија у руске домове редовно стижу другачије информације, а Путин је обећао да ће до 2024. преполовити број сиромашних у земљи.

Проблеми куповине нове обуће су у међувремену далеко од Пескова, који је фотографисан у ципелама вредним као две месечне минималне плате у Русији.

Више о овој причи