Богати и омражени - тајна успеха породице Кардашијан

  • Дирбејл Џордан
  • ББЦ репортер
Крис Џенер, Клои Кардашијан, Кендал Џенер, Кортни Кардашијан, Ким Кардашијан Вест, Норт Вест, Кејтлин Џенер и Кајли Џенер

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Крис Џенер, Клои Кардашијан, Кендал Џенер, Кортни Кардашијан, Ким Кардашијан Вест, Норт Вест, Кејтлин Џенер и Кајли Џенер

Телевизијска ријалити серија У корак са Кардашијанима управо се вратила са 16. сезоном, што значи да су породичне свађе и бесрамно рекламирање њихових производа поново у пуном цвату.

Серија се емитује више од једне деценије, а богатство породице расте у складу с њом.

Кајли Џенер - која је на почетку серије била деветогодишња девојчица - сада има 21 годину и милијардерка је.

Са богатством које се процењује на милијарду долара, према часопису Форбс, козметички могул убедљиво је најбогатија чланица свеприсутног клана Кардашијан, ког предводи матријарх и „мамаџер" Крис Џенер.

Међутим, није баш да остатак њених сестара и браће мора да завлачи руке у софу да би пронашли заосталу сићу.

Ким Кардашијан Вест је мултимилионерка захваљујући властитој колекцији за негу лепоте, парфемима и „кимоџијима", а Кендал Џенер је међународни модел.

Клои Кардашијан има властиту џинс компанију Гуд Американ, а најстарија сестра Кортни Кардашијан зарадила је новац од промовисања производа и сарадње са малопродајним модним ланцима.

Брисање граница између личног и професионалног заједно са њиховим невероватним утицајем на друштвеним мрежама показало се уносним.

Заједнички број пратилаца сестара износи 537 милиона, што им омогућава да „цеде" милионе долара искоришћавајући поп културу.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Кајли Џенер се обогатила од властите колекције козметичких производа

Александер Макелви, професор предузетништва на Универзитету у Сиракузи, сматра и да серија следи брижљиво израђен сценарио.

„Кад бисте анализирали серију, закључили бисте да је она веома спонтана", рекао је он.

„Међутим, врло је вероватно да је рађена по сценарију, планирана и веома контролисана како би пренела јасну и убедљиву поруку о томе шта продуценти и породица Кардашијан желе да се зна о њима."

Како су Кардашијани зарадили милионе?

Ова сезона серије У корак са Кардашијанима бави се искључиво „скандалом" са Клои Кардашијан, њеним бившим партнером Тристаном Томпсоном и наводним „смувавањем" са најбољом пријатељицом Кајли Џенер, Џордин Вудс.

У серији се Клои жали: „Баш је безвезе што је све морало да буде толико јавно. Ја се не сводим само на ТВ серију. Оно, ово је мој живот."

У време кад се сазнало за наводну везу, цена Џорди Лип Кита, течног кармина и оловке за усне који су део шире сарадње између Кајли и Џордин, била је на попусту од 50 одсто.

Убрзо након тога она се распродала.

У интервјуу за Њујорк Тајмс, Кајли Џенер је изјавила да није била свесна да је цена смањена, додајући: „Никад не бих урадила тако нешто."

Али чињеница је да је скандал поспешио продају.

Потпис испод фотографије,

Како су се обогатили Кардашијани

„У суштини, читави њихови живот су све време изложени као на тацни и мислим да због тога неки купци могу лакше да се вежу за њих", рекла је Алисон Гејтер, аналитичарка лепоте у компанији за истраживање тржишта Минтел.

У првој епизоди, публика види и Клои на фото сесији за њену џинс компанију, Ким и Кајли како причају о сарадњи на парфему, и Киминог мужа, репера Кањеа Веста, који се убацује у причу промовисањем властитих пројеката.

Са свим тим поклопило се покретање блога о животном стилу по имену Пуш Кортни Кардашијан - помало као сајт Гуп Гвинтет Палтроу, али са много више обнажености.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Кортни Кардашијан, овде са Ким Кардашијан Вест, покренула је блог о животном стилу

Као и већина ствари које имају везе са Кардашијанима, Пуш је најављен преко Кортниног Инстаграм налога, баш као и Клоина џинс компанија прошле године, а ова друштвена мрежа била је кључна и за успех Кајлине козметичке фирме.

Гејтер је рекла: „Оно у чему су оне најбоље заправо је искоришћавање пратилаца са друштвених мрежа за стварање робне марке коју њихови пратиоци истински желе, нарочито кад говоримо о Кајли Џенер."

Кад је Кајли први пут покренула козметичке производе за усне у новембру 2015. године, могла је да их пласира милионима фанова директно преко Инстаграм налога.

То значи да је могла да уштеди на трошковима маркетинга и добије тренутну реакцију шта се људима свиђа или не.

Луис Шитс, ванредни заменик ректора за предузетништво на Државном универзитету у Северној Каролини, рекао је:

„Помислите само - пре 20 година предузетник да би добио повратну информацију од 20 потрошача морао је да их позове или направи производ и да им га стави у руке, или да стоји на улици и анкетира их."

„На друштвеној мрежи, оне могу да досегну стотине хиљада људи за свега неколико секунди и добију повратну информацију о неком концепту."

Јесу ли Кардашијани одувек зарађивали?

Неки од уговора које је породица склапала у раним данима славе, нарочито у случају старијих сестара Кортни, Ким и Клои, нису увек глатко пролазили.

Сестре су постале лица козметичког бренда Крома Бјути преко уговора о лиценци. Али након покретања 2012. године, линија је убрзо повучена из радњи због тврдњи о кршењу ауторских права.

Преименована у Кардашијан Бјути и даље је имала правних проблема. Породица је тек недавно успела да се извуче из те ситуације.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Међу раним пословним потезима породице била је одећа Кардашијан Колекшн

Лансирали су и Кардашијан Кард, припејд кредитну картицу усмерену на тинејџере и родитеље који желе да прате њихове издатке.

Убрзо се, међутим, одустало од тога након што је бивши државни тужилац Конектиката Ричард Блументал изјавио да су га „дубоко узнемирили" високи трошкови картице „у комбинацији са додворавањем финансијски невештим младим људима."

Чак и данас, не претвори се у злато све што додирну.

Покушај Кајли Џенер да наступи као заштитно лице Пепсија пропао је после олује незадовољства пошто се појавила у реклами за коју многи тврде да је тривијализовала покрет Црни животи су важни.

Пепси је повукао рекламу само дан пошто је први пут емитована.

Мајка троје деце (ускоро четворо) Ким Кардашијан Вест изазвала је гнев америчке Управе за храну и лекове кад је промовисала лек против јутарње мучнине.

А чланови породице нашли су се на мети критика зато што су примили новац за промовисање производа за мршављење.

Бивша водитељка Радија 1 Џамила Џамил, који води кампању о телесној позитивности, рекла је да Ким Кардашијан Вест има „ужасан и отрован утицај на младе девојке".

Шта је следеће за породицу?

Актуелни телевизијски уговор за породицу истиче ове године и у овој фази није најјасније да ли ће серија наставити са емитовањем.

Гледаност последње сезоне серије је опала, када је 1,3 милиона гледалаца који су се укључили да гледају премијеру спало на њих 851.000 у финалу.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Глумица, активисткиња и телевизијска водитељка Џамила Џамил критиковала је Кардашијане због промовисања производа за мршављење

Ако се серија ближи крају, хоће ли породица и даље имати исти степен успеха без ње?

„Свакако неће имати толико прилике за бесплатну рекламу", рекао је професор Макалви.

„Али до сада су били успешни у проналажењу других начина да остану у медијима стварајући лажне сукобе, било да су инсценирани или не, што је одлична бесплатна реклама."