Селија Хименез је авиоинжењерка, али сада јој је главна мисија титула са Шпанијом

Селија Хименез Делгадо одиграла је три утакмице за Шпанију на Светском првенству 2015. године Image copyright Getty Images
Натпис на слици Селија Хименез Делгадо одиграла је три утакмице за Шпанију на Светском првенству 2015. године

Beћина фудбалера и фудбалерки би вас „гледало бело" када бисте их питали нешто о динамици флуида, истегљивости или Њутновим законима.

Али то није случај са Селијом Хименез Делгадо из Шпаније која има диплому ваздухопловне инжењерке са универзитета у Алабима.

Ипак, тренутно јој је главна мисија како да помогне репрезентацији да оствари добар резултат на Светском првенству.

„Пред сваку утакмицу имамо мали тест како би покренули мозак да ради. Ако је нешто у вези са бројевима, сви гледају у мене и питају - шта да радимо, какав је план", каже Хименез за ББЦ Спорт.

„Кад сам била мала, стално сам нешто правила по кући. Знала сам да хоћу да будем инжењерка јер волим да дизајнирам и проналазим решења за проблеме".

„Али, чак и ако фудбал и инжењерство делују као потпуне супротности, у ствари су врло повезане зато што у обе области морате напорно да радите. И резултати се не виде одмах".

„И кад вам је лош дан, морате да се пробудите и покушате поново. Оно што научите у једној области, можете да примените и на другу".

Хименез је са 15 година дебитовала у првој лиги Шпаније, а затим је играла на колеџу пре него што је 2018. потписала за норвешки Розенгард.

Како каже, једна од омиљених ствари током студија јој је била - гасна динамика.

„Тада смо учили шта се дешава када постоје разлике у притиску. Тешко је то објаснити, а да не идемо у компликоване детаље".

„Било ми је тешко да организујем време због наступа за репрезентацију. Стално сам путовала на релацији Америка - Европа. Пропустила сам доста предавања која сам морала касније да надокнадим. Било ми је потребно више времена, али сам заиста срећна што сам дипломирала".

Image copyright Ignite Talent
Натпис на слици Хименез је дипломирала на универзитету у Алабами

Хименез се нада да ће наћи посао у струци када заврши играчку каријеру.

Овог месеца би требало да дебитује за клуб Сијетл Рејн који се такмичи у NWSL лиги, где ће јој саиграчица бити и велшка легенда Џес Фишлок.

„Не могу да опишем како сам се осећала када ме је позвао тренер Влатко Андоновски и рекао да Сијетл жели да ме изабере на драфту. Заплакала сам, обузеле су ме емоције".

„За Сијетл играју неке од најбољих фудбалерки на свету и част ми је што ћу бити са њима. Никада нећу заборавити тренутак када су прочитали моје име на драфту".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Хименез у дуелу са најбољом фудбалерком света, Бразилском Мартом

Пре четири године Шпанија је елиминисана у првом кругу на Светском првенству, а Хименез се нада да сада могу да направе много бољи резултат.

Шпањолке ће се овог лета такмичити у групи са Немачком, Кином и Јужном Африком.

„Најважнија је прва утакмица на турниру. Од 2015. године чекамо на то и доста смо научиле у међувремену".

Светско првенство биће одржано од 7. јуна до 7. јула у Француској.

Женски фудбал веома популаран у Шпанији

Прошле године шпанске фудбалерке су у постале европске првакиње у узрасту до 19 година, а селекција до 17 година освојила је титуле шампиона света и Старог континента.

У марту је на утакмици полуфинала Лиге шампиона Атлетико Мадрид - Барселона забележен европски рекорд у посети - 60.739 људи.

„То је јасан показатељ. Са правим маркетингом, календаром такмичења и стадионима, женски фудбал може да привуче велики број навијача".

Хименез каже да би успех сениорске репрезентације донео додатну медијску пажњу, побољшање инфраструктуре и нове инвестиције.

„Успех младих фудбалерки је доказ да радимо праве ствари. Једва чекам да видим како ће те девојке да се развијају у будућности".

„Женски спорт у Шпанији стварно има добре резултате иако нема исте економске ресурсе и услове као мушки. Време је за промене, треба нам већа помоћ институција. Да покажемо девојчицама да могу да постану професионалне спортисткиње, баш као и инжењерке", закључила је Хименез.

Више о овој причи